Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Tips als je vegetarisch of vegan wilt eten

Deze maand nemen ruim 22.000 Belgen deel aan de Veggie Challenge. Er zijn steeds meer vlees- en zuivelvervangers op de markt. Maar waarop moet je letten als je dierlijke producten gedeeltelijk of volledig wilt schrappen uit je menu? We vragen het aan diëtiste Lien Joossens.


De ‘Veggie Challenge’ is een initiatief van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Bedoeling is om een maand lang meer plantaardige voeding te eten. Je kan zelf bepalen of je kiest voor flexi, vegetarisch of volledig vegan. De website biedt heel wat tips en inspiratie die je op weg helpen.

Als je overweegt om vegetarisch te eten, doet je dat best niet van de ene op de andere dag. Diëtiste Lien Joossens: “Ik zou aanraden om eerst een aantal maaltijden vegetarisch te maken, maar niet volledig en te drastisch over te schakelen.”

Foto Maddi Bazzocco via Unsplash

 

Onder andere ijzer, eiwitten en vitamine B12 zijn belangrijke aandachtspunt voor vegetariërs: “Als we als basis gezonde voeding behouden (volkoren producten, noten, peulvruchten,..) dan moeten we ook aandacht hebben voor ijzerhoudende plantaardige voeding. Het ijzer in dierlijke producten wordt goed opgenomen. Bij ijzer in plantaardige voeding is dat moeilijker. Dan is het aandachtspunt om altijd een vitamine C-bron erbij te nemen. Zoals bijvoorbeeld je ontbijt met muesli te combineren met een stukje fruit.”

Bekijk de reportage voor meer tips!

Bekijk ook: