Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Help, mijn vrouw is een cosmetica-prutser!

Wat is make-up? Hoe gebruik je het, wat mag en moet je exact gebruiken? Feit is dat er veel verwarring bestaat over cosmetica. Daarom nodigden studenten Floor Vergote en Charles Gadeyne een experte uit, om alles eens op een rijtje te zetten.


Floor en Charles zijn twee studenten Journalistiek aan Howest en hadden hiervoor nog nooit make-up gebruikt. Absolute groentjes dus. Dankzij de hulp en vele tips van zelfstandig schoonheidsspecialiste Flore Vanhoutte baanden ze zich een weg in de wondere wereld van cosmetica.

Wat heb je voor deze look nodig? Voor de twee studenten was dit al een moeilijke klus. Radeloos en verloren stonden ze voor ellenlange rayons aan schoonheidsproducten en make-uptools. Voor een simpele look, die ongeveer in 10 minuutjes klaar is, heb je nodig:

 • Foundation die het dichtst aanleunt bij jouw huidskleur
 • Setting powder
 • Blush, liefst een natuurlijk kleurtje
 • Highlighter
 • Een oogschaduwpalet
 • Mascara
 • Natuurlijke lipgloss
 • Een beautyblender (een sponsje in eivorm)
 • Enkele make-up borstels
 • Een spiegel
 • Een glas water
 • Watjes en wattenstaafjes

Sommige producten, zoals foundation of blush kun je zowel verkrijgen op basis van olie als van water. Welke je koopt, hangt af van je huidtype. Heb je een droge huid dan koop je best producten op basis van olie. Heb je eerder een vettige huid dan ga je beter voor de waterige producten. Jouw huidtype is het makkelijkst ’s ochtends te controleren.

Deel 1: Het gezicht

De start is vrij simpel. Kies voor een plaats met goed licht. Zet je foundation, blush, setting powder, beautyblender, de grootste borstel die je hebt en een glas water binnen handbereik. Beginnen maar!

 

Met producten zoals foundation pas je best een beetje op. Wanneer je een te dikke laag smeert, of Amerikaanse ‘cover’-foundation gebruikt, kan je huid niet meer ademen. Dit zal op lange termijn wat problemen veroorzaken. Hou het dus licht en luchtig.

Deel 2: de ogen

Daarna zijn de ogen aan de beurt. Hiervoor heb je enkel je oogschaduwpalet en de mascara nodig. Vergeet niet om ook op de oogleden een heel klein beetje foundation aan te brengen. Zo blijft de oogschaduw beter plakken, en is het makkelijker weer schoon te vegen achteraf.

Je hebt best ook een los spiegeltje bij de hand voor de mascara. Mocht je klonters tegenkomen in je mascara, kun je die altijd weghalen met een oud borsteltje (door er voorzichtig een tweede keer over te gaan).

Deel 3: De lippen

Tenslotte blijven enkel de lippen nog over. Daar is niet meer zoveel werk aan. Welke lippenstift je gebruikt, hangt af van je look. Wij kozen voor een natuurlijke stijl, dus een simpele lipgloss moet volstaan.

Deel 4: De nagels

Nails be for males! Om de rollen gelijk te verdelen, lakte Charles op het einde zijn nagels. Een hele klus. Als stoere rugbyspeler had hij geen vaste hand. Koop dus ook zeker een flesje dissolvant, mocht het resultaat wat tegenvallen. Voor je van start gaat, rol je best de nagellak even in je handen, zoals ook slimme mensen doen met een citroen.

‘Steeds meer mannen dragen make-up, ook in België. Dat is dan misschien enkel foundation, highlighter en contouring, maar ze gebruiken ook meer en meer oogschaduw en lippenstift. Daar mogen ze gerust dezelfde producten voor kopen die ook beschikbaar zijn voor vrouwen. Mannenhuid en vrouwenhuid verschilt wel degelijk, maar de make-up van tegenwoordig is goed voor zowat elk huidtype’ weet Flore nog te vertellen.

 

Dan is het nu aan jou, veel succes ermee! Vergeet niet het resultaat door te sturen naar ons, of ons te taggen op Instagram met je nieuwe look!