Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Wel in je vel: Sandra Bekkari

Hapklare inspiratie om vol goesting aan je dag te beginnen, dipmomentjes aan te pakken of met een nieuwe goeie gewoonte te starten. Die krijg je in de rubriek “Wel in je vel”. Deze week vertelt voedingsdeskundige Sandra Bekkari wat háár vooruit helpt.


Sandra Bekkari begeleidt al jaren mensen naar een gezondere levensstijl met haar succesvolle boekenreeksen en Sana, het stappenplan dat ze zelf ontwikkelde. Sandra startte dit jaar ook met een online coachingprogramma: ‘Change for Good’. De geknipte persoon dus om te polsen naar gewoontes die je beter in je vel laten voelen!

Welke goede gewoonte heb je de voorbije jaren ontwikkeld?

“Voor mezelf toch wel meer ‘me-time’ nemen, wat ook belangrijk is naar gezondheid toe. Ik doe mijn werk heel graag, maar ik heb geleerd dat het nodig is om die vrije tijd in te plannen. Op die manier kan je ook al de rest beter doen. Ik voel me daar nu ook minder schuldig over dan vroeger: efkes de stekker eruit, eens buiten gaan, hoofd leegmaken, telefoon op vliegtuigmodus…”

“We krijgen heel veel prikkels. Ik ben vaak online en probeer mijn sociale media zo goed mogelijk op te volgen. Mensen vragen me soms of ik het echt ben:-) Ik doe dat inderdaad allemaal zelf. Ik word ook onrustig van een uitpuilende mailbox. Maar toch is het belangrijk om die prikkels geregeld uit te schakelen en echt tot rust te komen.”

Wat is voor jou pure ontspanning?

“Pure ontspanning is voor mij toch wel in de natuur zijn. Dat kan zeker aan zee zijn, ik ben oorspronkelijk van Oostende. Maar dat kan evengoed in het bos zijn. Ik heb die natuur nodig om mezelf goed te voelen en tot rust te komen.”

Wat is jouw oplossing voor een dipje?

“Mensen denken soms: die Sandra is altijd positief, maar we hebben allemaal wel eens een minder goed moment. Zeker het voorbije jaar is voor iedereen zwaar geweest. Ik zoek dan de natuur op. Ik trek mijn jas aan en mijn stapschoenen of loopschoenen, afhankelijk van als ik ga sporten of gewoon wandelen. Dat geeft mij instant een beter gevoel. Dan kan ik echt mijn hoofd leegmaken.”

Wat maakt je gelukkig?

“Er zijn veel dingen die mij gelukkig maken. We noemen dat thuis soms ook een ‘happy attack’. Het moment dat je voelt: ik ben gelukkig. Dat is toch wel als ik samen ben met mijn man Peter en de kinderen. Iedereen gezellig aan tafel te genieten van een lekkere maaltijd. Zo van: iedereen is thuis en alles gaat goed. We zijn samen en iedereen is wel en gezond. Daar kan ik heel blij van worden.”

 

Wat heeft invloed gehad op je levensstijl?

“Mijn interesse in gezonde voeding is vooral ontstaan vanuit de sport. Ik heb als jong meisje veel gesport: atletiek op competitieniveau. Aanvankelijk had ik nooit veel aandacht voor gezonde voeding. Maar op een bepaald moment ben ik mij daar in gaan verdiepen. Wat je eet heeft ook een belangrijke invloed op je prestaties. Ik ben dan beginnen opleidingen volgen rond voeding en gezondheid.”

“Ik heb zelf lang een fitnesscentrum gehad en gaf heel veel lessen: aerobic, spinning, step-aerobic… noem maar op. Ik heb jaren in een aerobic-pakje voor de klas gestaan:-) Als ik vergelijk: toen bewoog ik heel veel, nu staat dat op een lager pitje. Maar beweging blijft voor mij wel een noodzaak, net zoals ik ’s ochtends mijn tanden poets. Dat is zeker niet iedere dag sporten. Ik probeer de dagen dat ik niet sport toch eens te gaan wandelen of aan mijn 10.000 stappen te geraken. Veel mensen denken: beweging is belangrijk in functie van gewicht. Maar daar gaat het niet om. Beweging is een topgeneesmiddel: Je hebt veel meer energie, het is goed voor je weerstand, het is eigenlijk voor alles goed…”

Hoe omschrijf je je kijk op voeding?

“Mijn kijk op voeding is vrij realistisch en ‘no nonsense’. Dat vind ik belangrijk. Ik vind dat gezonde voeding vaak te complex gemaakt wordt met te veel strenge regeltjes. Nochtans kan het vrij eenvoudig, als je met een aantal principes rekening houdt. Ik vind dat er ook ruimte moet zijn om te genieten van een aantal extraatjes. Ik pas al van dag 1 de 80/20-regel toe. Een stukje taart past zeker in een realistische levensstijl. Een voedingsmiddel is ook nooit slecht. Het is een eetpatroon dat bepaalt of het goed is of niet. En vooral: gezond moet voor mij ook lekker zijn.”