Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Wel in je vel: Hilde Deweer en Marie Bossuyt

Hapklare inspiratie om vol goesting aan je dag te beginnen, dipmomentjes aan te pakken of met een nieuwe goeie gewoonte te starten. Die krijg je in de rubriek “Wel in je vel”. Hilde Deweer en Marie Bossuyt, auteurs van ‘Koken voor een maatje minder’ en ‘Een blijvend maatje minder’, vertellen deze week waardoor zij positief in het leven staan.


We zijn op bezoek in de keuken van Marie Bossuyt, dochter van Hilde Deweer, in Diksmuide. Hilde en Marie schreven samen het boek ‘Koken voor een maatje minder’. Het is geen dieetboek, maar een boek dat je helpt je eetgewoontes om te gooien en gezond te koken. En nu net kwam de opvolger uit: Een blijvend maatje minder. Dat staat opnieuw vol heerlijke en eenvoudige recepten om elke dag gezond te koken. Van hun babbel in Wel in je vel, komt het water je in de mond.

Echte Bourgondiërs

Hilde en Marie zijn levensgenieters en noemen zich ook wel Bourgondiërs. “Wij eten graag, wij scheppen graag nog eens bij. Als er op tafel alleen maar gezonde dingen staan, dan mag dat ook.”

“Zo kan je bijvoorbeeld smeerbare geitenkaas toevoegen aan een groentenpuree, in plaats van boter of room. Je hebt dezelfde structuur, maar in een veel gezondere variant, en ’t is ook echt lekker!” vertelt Hilde.

Goede gewoontes kweken

Volgens Hilde Deweer moet je op zoek gaan naar een voedingsschema dat je kan volhouden. En stap per stap je minder goede eetgewoontes laten varen. “De meeste mensen zijn vastgeroest in hun eetpatroon. Alles in één keer omgooien werkt niet, dan verval je in het jojo-effect,” zegt Hilde. “Eet je bijvoorbeeld graag frietjes, dat kan zeker eens, maar doe het dan bijvoorbeeld om de veertien dagen. Eet geen stapel boterhammen ’s morgens met zoet beleg, maar zoek naar een gezonder alternatief dat je ook lekker vindt.”

Voor Marie was elke dag voldoende water drinken een gewoonte die ze zichzelf heeft moeten aanleren. “Ik pimp mijn water door er bijvoorbeeld pompelmoes, munt of citroen aan toe te voegen. Zo lukt het me om elke dag voldoende te drinken, maar ik moet echt wel een drinkfles klaar zetten.”

Klein geluk

Veel volk rond de eettafel, daar genieten Hilde en Marie heel erg van. “We brengen graag mensen samen, en al zeker rond de eettafel. Ook als er vrienden komen eten, koken we gezond. Maar nog nooit heeft iemand geklaagd over wat ze voorgeschoteld krijgen. ’t Is ook absoluut geen dieetvoeding hé?” lachen Hilde en Marie.

Guilty pleasure

Gezond eten én af en toe een guilty pleasure, mag dat wel bij ‘Een maatje minder’? Hilde en Marie: “Natuurlijk mag dat. Voor ons is een verse pistolet of boterkoek op zondagmorgen pure verwennerij. Als je een hele week gezond hebt gegeten, dan kan zoiets zeker. Of na een stevige wandeling een trappist of glaasje wijn drinken? Why not?! Je moet een gezond eetpatroon vinden, dat je ook blijvend kan volhouden. En dan ga je echt wel genieten van dat blijvend maatje minder.”

Bekijk ook