Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Kleur in interieur

Welke kleuren gaan dit jaar ons interieur domineren? Het is niet altijd makkelijk om te kiezen want het aanbod is enorm en trends evolueren heel snel. Trendwachter en kleurenexpert Hilde Francq maakt ons wegwijs.


Hilde Franck neemt ons mee naar de home experience store van RR Interieur in Knokke. Het interieurbedrijf vierde onlangs hun twintigste verjaardag met een gloednieuwe vestiging. Voor de inrichting werkte RR samen met Grain Design Office. Daarbij ging ook speciale aandacht naar kleuren en materialen. Hilde vindt er een perfecte impressie van de huidige kleurentrends.

“In 2021 blijft bruin nog een belangrijke kleur. Het stoffige van bruin is weg. Het is nu een chique kleur. Groen was voordien al een belangrijke speler en dat is versterkt door corona. De mensen willen de natuur binnenhalen. Zeer belangrijk zijn de nieuwe neutralen, zoals de klassieke ‘off whites’ en ‘off blacks’.”

Human touch

We regelen tegenwoordig meer en meer zaken online. Door de coronacrisis hadden we de afgelopen maanden veel minder contact met elkaar. Authentiek menselijk contact is dus een luxe aan het worden. Volgens Hilde Francq is één van dé trends van de toekomst dan ook de ‘human touch’. Dat vertaalt zich in het interieur door onder meer hout, pastels en een kalkachtige matte finish op  de muren.

Een gevolg van corona is ook dat we meer tijd thuis doorbrengen. Hilde noemt dit het grot-effect: “De buitenmuren van de huizen zijn vrij ruw als een soort van bolster. Men wil zich afscheiden van die buitenwereld. Binnen gaan we de interieurs  ‘fluffy’ maken. Met veel afgeronde vormen, texturen, tactiele materialen,… Aaibaarheidsfactor is hier een zeer belangrijk gegeven.”

Meer kleur

2021 is volgens Hilde Francq een soort overgangsperiode en vanaf 2022 mag het allemaal wat vrolijker zijn: “Mensen zijn het eigenlijk wel beu: dat sobere, het duistere,… We gaan terug naar de vrolijke, frisse kleuren. Er komt dus absoluut meer kleur in het interieur. Eind 2021 evolueren we naar meer optimistische kleuren. Pantone heeft Illuminating yellow’ al uitgeroepen tot één van de twee trendkleuren van 2021. Geel is ook de kleur van de jongere generaties en van het optimisme. Daarnaast gaan we oranje plaatsen en lila. En verder ook een soort van pistachegroen. Tegen 2022 wordt dat toch wel één van de belangrijkste kleuren.”

Foto: RR Interieur / Interieurdesign: Grain Design Office