Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

ASMR: ideaal voor perfectionisten?

Op zoek naar meer rust in je hoofd? Sommige mensen vinden die bij ASMR: geluiden die bepaalde gebieden in de hersenen stimuleren en zo ontspannend werken. Chaimae en Davien, studentes van Howest in Kortrijk, testen het uit.


ASMR (voluit Autonomous sensory meridian response) is de laatste jaren dé hype in de YouTubewereld. ASMR werkt met rustgevende geluiden die ook triggers worden genoemd. Die triggers stimuleren bij duizenden kijkers een tintelend gevoel in de hersenen. ASMR is een ruim spectrum met verschillende geluiden. Het kan gaan van tokkelen op tafel naar drinken uit een rietje. Van haren knippen tot fluisteren. Chaimae El Massaoul en Davien Planckaert, studentes Journalistiek aan Howest in Kortrijk nemen de proef op de som.

“ASMR kan voortreffelijk werken voor perfectionisten”, vertelt dr. Paul Bourgeois, neuropsycholoog aan AZ Groeninge. “De ene persoon relaxeert beter dan de ander. Een perfectionist maakt te langzaam de gelukstof serotonine aan in de hersenen. Die stof geeft pas zijn werking  vrij wanneer een persoon zich ontspant. En dat is moeilijk voor perfectionisten. Zij hebben een drang naar controle. Die controle kunnen ze behouden doordat ze de Youtubevideo kunnen afsluiten wanneer hen uitkomt. Dat wekt een veilig gevoel op. Het herhalende ritme zorgt ervoor dat de hersenen de geluiden herkennen en ze zich daardoor op hun gemak voelen.”

AMSR zou sommige mensen zelfs geholpen hebben om burn-outs  te voorkomen. Dr. Brougeois beaamt de gunstige werking: “Ja, dat is logisch. De video’s ontspannen de kijkers en dat is de grootste remedie om een pauze te nemen in het hectische leven.”

ASMR kan voor iedereen een rustgevende remedie zijn, als je ervoor open staat. Wat werkt en niet werkt is individueel wel sterk verschillend. Het is dus even zoeken naar welke geluiden het best bij jou passen.

Ook Vlaanderen heeft een echte AMSR-ster. Nanou Philips (14) uit Damme startte haar kanaal in 2019 en heeft nu al bijna 470.000 abonnees.