Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Vegetarische spreads uit eigen streek

Wie vaker vegetarisch wil eten heeft een steeds grotere keuze uit allerlei producten. Zo lanceerde het Ieperse bedrijf Bonrill dit jaar een gamma spreads als alternatief voor klassiekers zoals krabsalade en preparé.


Met het vegetarische gamma maakt Bonrill een opvallende keuze. Het bedrijf is al ruim honderd jaar gespecialiseerd in rillettes en blijft daar ook op inzetten.

“Wij zagen op de markt dat er een gigantisch aanbod was aan vegetarische producten”, aldus Caroline Vercauteren van Bonrill. “We gingen er altijd van uit dat dat voor de grote spelers is en niet voor ons als klein West-Vlaams bedrijf. Maar uiteindelijk, na een uitgebreide marktstudie, dachten we van ja: we gaan dat toch eens proberen en onze ervaring doortrekken in het vegetarische. Waarom niet? We hebben alles in huis: de skills van het team, het materiaal,…”

De spreads worden in het bedrijf zelf bereid op basis van een oesterzwammen. Deze grondstof kan in de regio het hele jaar door gekweekt worden.

“Wij wilden dat er in onze producten een goeie beet zit”, aldus Arthur Monteyne van Bonrill. “Het moet de vleeservaring zo goed mogelijk benaderen. De oesterzwam wordt de biefstuk onder de groenten genoemd dankzij de vezelachtige structuur. De oesterzwam is ook eiwitrijk, vezelrijk en heeft een specifieke umamismaak. Vandaar onze keuze voor de oesterzwam in plaats van een product op basis van groenten.”

Met deze spreads wil Bonrill de Bourgondiër aanspreken, zegt Caroline. “Je moet vooral niet denken dat dat de echte vleeseter is. In de vegetarische markt heb je vast en zeker ook Bourgondiërs. Wij mikken gewoon op mensen die belang hechten aan lekker, gezellig en kwalitatief eten.”

Eén van hen is Katrijn Debruyne. Ze gaf jarenlang les als leerkracht voeding en deelt nu toegankelijke recepten voor het hele gezin op haar blog Mama’s Gezonde Tips en via Instagram. “Wij eten twee à drie keer per week vegetarisch. De andere dagen is het vis of vlees, maar  vegetarisch heeft wel een vaste rol bij ons op tafel. Ik vind dat belangrijk op het vlak van duurzaamheid, zeker als het producten zijn van lokale bedrijven.”

Bij de keuze van vegetarische producten let Katrijn vooral op het etiket: “Bij heel veel vegetarische producenten zijn er toch nog allerlei korstjes rond en zijn ze gebakken in frituurolie met veel zout. Mij spreekt vooral aan dat Caroline met een heel lokaal ingrediënt werkt en echt wel zoekt naar een herkenbare smaak. Veel vegetarische spreads hebben een typische smaak die je niet makkelijk aan een echte vleeseter kan geven of aan kindjes. De salades van Caroline zijn daarentegen herkenbaar.”

Bekijk ook: