Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

De Kwispelcoach: stress herkennen bij je hond

Likt je hond aan z’n mond? Geeuwt hij? Heft hij z’n pootje op? In bepaalde contexten zijn deze signalen niet goed. Je hond vertoont namelijk stress-signalen. In deze aflevering van De Kwispelcoach leer je die lichaamstaal van je hond beter te begrijpen.


Honden hebben immers óók emoties, maar vaak interpreteren mensen die verkeerd. Kwispelcoach Christel Sonck helpt om die lichaamstaal te leren herkennen om zo harmonieus te kunnen samenleven met je hond.

Christel: “Nadat een hond iets fout deed, lijkt het alsof hij schuldig kijkt. Mensen denken dan dat de hond weet dat hij iets fout gedaan heeft en zich schuldig voelt. Maar dat is helemaal niet zo. De hond ziet dat zijn baasje boos is en dan toont hij allerlei signalen om het baasje te kalmeren, hij probeert te zeggen: “Niet boos zijn. Ik wil geen conflict.” Daardoor kijkt de hond weg, gaat hij met zijn tong over zijn mond. Dat noemen we tongelen.”

Je hond geruststellen

Het is aan het baasje om die signalen te herkennen, je hond gerust te stellen en hem opnieuw een veilig gevoel te geven. Ook dierenarts Christine Halsberghe ziet in haar praktijk soms honden die stress vertonen, bijvoorbeeld omdat ze moeten onderzocht worden.

“Als Fleur in de praktijk komt staat ze niet graag op de tafel en dat laat ze heel duidelijk zien. Ze toont het wit van haar ogen en ze likt met haar tong. Fleur kijkt ook weg. Belangrijk in die situatie is om het toch zo ontspannen mogelijk te maken. Dus we gaan haar heel voorzichtig benaderen zodat ze in de toekomst niet nog angstiger zou worden.

Blije hond

Natuurlijk kan je ook positieve lichaamstaal bij je hond herkennen. Zo kan een labrador bijvoorbeeld kwispelen met z’n staart waarbij ook heel zijn poep heen en weer schudt. Dan heb je echt wel een gelukkige, blije hond.

Meer tips om met stress-signalen te herkennen bij je hond, vind je op Gezinshonden

Met dank aan Eurodogshow

Win een jaarabonnement voor WOEF-magazine

Dankzij WOEF kunnen we bij elke nieuwe aflevering van De Kwispelcoach in 2021 een jaarabonnement voor het WOEF-magazine weggeven. Neem hier deel aan de wedstrijd!

Win een zak gepersonaliseerde hondenvoeding van Buddy Bites!

Deelnemen kan hier! Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Succes!

Bekijk ook