Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Lekker: plantballetjes à la Belge

Zweedse balletjes? Nee nee, vanaf deze maand kan je in IKEA smullen van overheerlijke plantballetjes. Ze zijn een duurzaam alternatief voor vleeshebbers. Kok Loïc van Impe werkte samen met de keten een Belgisch recept uit, en wij delen dat met alle plezier met jullie!


Gehaktballen zonder gehakt?

Het nieuwe IKEA plantballetje is gemaakt van typische Zweedse ingrediënten zoals erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui, en heeft dezelfde heerlijke smaak en textuur van een sappig gehaktballetje. Kortom, een gehaktbal zonder gehakt. Of nog beter, een plantballetje voor vleesliefhebbers.

Plantballetjes à la belge

Kok Loïc is voor zijn Belgisch receptje in zijn eigen tuin gekropen. Met zijn appels en peren maakte hij een lekkere chutney, die hij combineert met Belgische witloof, een smeuïge puree en de plantballetjes.

Goed nieuws voor wie liever de voetjes onder tafel schuift in plaats van zelf te koken: Het Belgische gerecht van Loïc staat in alle IKEA restaurants op het menu tijdens de maanden november en december!

Recept: plantballetjes à la Belge (door Loïc van Impe)

Benodigdheden (4 pers.)

 • 2 zakken plantballetjes
 • 4 stronkjes Belgische witloof
 • 40cl culinaire room
 • 1el bruine suiker
 • 2 Belgische appels
 • 2 Belgische conference peren
 • 2el Luikse stroop
 • 1 komkommer
 • Dragonazijn
 • 4el ongeraffineerde rietsuiker
 • 1kg bloemige aardappelen
 • Melk
 • Boter
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout

Bereiding

Gemarineerde witloof en komkommer

Verwarm 10cl dragonazijn in een steelpan met twee eetlepels ongeraffineerde rietsuiker en een flinke snuif zout, totdat de suiker en het zout volledig opgelost zijn. Snipper een stronkje witloof en snijd een halve komkommer in fijne plakjes. Overgiet de fijngesneden groenten met de hete pekel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Witloofsaus

Snipper drie witloofstronkjes flinterdun en bak stevig aan in een klontje boter in een antikleefpan op hoog vuur. Het witloof moet donker kleuren. Kruid het witloof met peper, zout en een eetlepel bruine suiker. Wanneer de bruine suiker gesmolten is en licht begint te karamelliseren, blus dan de pan met een klein scheutje dragonazijn. Voeg twee brikjes culinaire room toe aan de pan en laat inkoken op middelmatig vuur tot je een lichtbruine gebonden witloofsaus bekomt. Kruid op het einde naar smaak met versgemalen peper en zout.

Chutney appel en peer

Schil en snijd de appels en peren in kleine blokjes en verwijder de klokhuizen. Smelt in dezelfde steelpan van het witloof twee eetlepels ongeraffineerde rietsuiker met een scheutje dragonazijn op middelmatig vuur. Smelt de suiker tot een zeer lichte karamel. Pas op dat het niet verbrandt. Roer niet te veel in de pan, maar laat de karamel gewoon rustig smelten. Gaar de blokjes appel en peer in de karamel en voeg nog twee eetlepels Luikse stroop toe. Laat een halfuurtje inkoken op middelmatig vuur tot een kleverige chutney.

Werk de chutney af met enkele druppels dragonazijn tot de chutney een goede balans heeft in het zoetzure spectrum. Chutney mag zeker niet te zoet zijn. Afkruiden met wat versgemalen zwarte peper om te fruitige toetsen te accentueren.

Smeuïge puree

Schil, spel en snijd een kilo bloemige aardappelen in grove stukken. Leg ze in koud water, kruid rijkelijk met zout, breng aan de kook en gaar 20 minuten op een middelmatig vuur tot de aardappelen volledig gaar zijn.

Giet de aardappelen af, laat ze even uitdampen en pureer daarna met een pureestamper. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe tot de puree de gewenste dikte heeft. Kruid af met nootmuskaat en flink wat peper en zout.

Plantballetjes

Bak de plantballetjes aan in een klein klontje boter in een antikleefpan. Haal ze rechtstreeks uit de vriezer en bak ze een tiental minuten op een middelmatig vuur. Uiteraard regelmatig opschudden om te voorkomen dat ze aanbranden.

Smüllen maar!