Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Smakelijk! Gerookte kaas met thee

Kaas roken en er thee bij serveren? Zeker de moeite om het eens te proberen! In de eerste aflevering van de nieuwe rubriek “Smakelijk!” vertelt culinair schrijver Sarah Puozzo je er meer over. Ook kaasexpert Filip Vermander is overtuigd.


Deze maand is culinair schrijver Sarah Puozzo vier weken lang gastvrouw van “Smakelijk!”. Sarah verenigt Italiaanse en Belgische genen en woont in Nederland. Ze schrijft veel over de zuiderse keuken en daar hoort natuurlijk ook outdoor cooking bij.

In de eerste aflevering laat Sarah zien hoe je thuis gemakkelijk kaas kunt roken met kruiden: “Dat kan op verschillende manieren”, zegt Sarah. Het belangrijkste is om kaas koud te roken, want je wilt niet dat de kaas smelt maar hard blijft. De methode die we gebruiken is koud roken onder een stolp. Gedroogde kruiden zoals szechuanpeper en mirthe worden kort gebrand naast enkele blokjes kaas met een hoge vetgehalte. De stolp zorgt ervoor dat de rook niet vervliegt maar de kaas net dat rooksmaakje geeft.”

Kaasexpert Filip Vermander brengt de kazen mee. Hij drinkt er graag een glaasje wijn of bier bij, maar op aanraden van Sarah proeft hij voor het eerst de combinatie van kaas met thee. “Het lijkt een ongewone combinatie, toch werkt het heel goed”, aldus Sarah. “Thee zorgt er onder andere voor dat de mond wordt opgewarmd en dat de kaas wat smelt. De aroma’s komen daardoor beter vrij.”

Sarah Puozzo kan je volgen via haar online magazine South & Pepper.

Tendens Smakelijk wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Dovy Keukens en Versmarkt De Kleine Bassin.

Extra info: