Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Prioriteiten bepalen: tips van psychologe en coach Veronica Demarest

Nu het normale leven langzamerhand terug op gang draait, komt er ook weer meer op ons af. Vind je het moeilijk om alle ballen in de lucht te houden? Veronica Demarest is psychologe en coach en helpt om werk en privé op elkaar af te stemmen. Voor Tendens geeft ze tips over hoe je je prioriteiten beter kunt afbakenen.


“We lopen met z’n allen in 7 sloten tegelijk”, aldus Veronica. “We willen op elk gebied van ons leven het onderste uit de kan halen. Maar op die manier ben je al snel moe en teleurgesteld over ál die aspecten van je leven.”

Foto: Glenn Carstens-Peters via Unsplash

“Het kan goed zijn om eens bewust te kiezen. Aan welke projecten of thema’s ga je de komende tijd meer energie spenderen om te zorgen dat je echt vooruitgang maakt? Deze 5 tips helpen je om dat concreet te doen:

Tip 1: Ontkoppel

Laat sociale media voor wat het is. Ga bijvoorbeeld naar het bos of ga alleen een koffietje drinken. Als je hier echt de tijd voor wil nemen kan je ook een citytrip doen. Alleen dus. Op die manier kan je terug voeling krijgen met wat voor jou belangrijk is.

Tip 2: Gooi je brein leeg

Neem pen en papier en zet een timer van 15 minuten. Schrijf zonder jezelf te censureren, schrijffouten maken niet uit, en bedenk alles wat er in je opkomt op basis van de volgende drie vragen: Wat moet ik allemaal doen? Wat wil ik nog allemaal doen? En wat zijn de dingen waar mijn tijd en energie nu naartoe gaan?

Tip 3: Droom

Sluit je ogen en laat je fantasie de vrije loop. Hoe ziet je leven er binnen 5 of 10 jaar uit? Met wie omring je je? Hoe ziet je werkomgeving er uit? Welke kleren draag je? Wat eet je? Waar ben je?

Tip 4: Kies

Beslis waar je de komende tijd echt een prioriteit van zal maken. Ga je je inschrijven voor die keramiekcursus die je al een tijdje op het oog hebt? Wil je meer lezen? Ga je die stress aanpakken waar je al even mee worstelt? Of ga je eindelijk leren ambachtelijk brood bakken? Ga daar gerust mee aan de slag.

Soms is de keuze voor de hand liggend omdat die gewoon voortvloeit uit de situatie. Ben je bijvoorbeeld net een nieuwe job gestart dan is het logisch dat al je aandacht daar op gericht is.

Tip 5: Wees tevreden met “goed”

Kies gerust om werk te maken van je renovatie maar dat betekent niet dat je kinderen niet naar de buitenschoolse activiteiten gevoerd moeten worden. Je kan er wel voor kiezen om tijdens die basketles gewoon in je auto door interieurboekjes te bladeren en niet de verplichte babbel te doen met de andere basketmama’s of papa’s. Of stel dat je partner ongelooflijk sociaal is en tal van activiteiten wil doen? Dan is het goed om af te spreken aan welke dingen jij wil deelnemen en voor welke activiteiten je liever past.”

In de volgende aflevering: Hoe moet het verder? Hoe kun je je blijven concentreren op die prioriteiten? 

Meer informatie vind je op de site van Veronica.