Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Betaalbare en duurzame geboortelijsten

Een babyuitzet samenstellen valt al snel duur uit. Tweedehands spullen kunnen een budgetvriendelijk én duurzaam alternatief zijn. In deze reportage volgen we jonge mama Yumi en Lise van Mic Mac Minuscule. 


Duurzaamheid en ecologisch verantwoord kopen en verkopen zijn geen holle woorden meer. Heel wat mensen willen hun steentje bijdragen tot een klimaatvriendelijke wereld. En dat wil Mic Mac Minuscule, dat tweedehands geboortelijsten samenstelt, ook.

Zo’n lijst is alvast goed voor de portemonnee. Een gemiddelde geboortelijst voor een eerste kindje kost in een standaard babywinkel 6.000 euro. Wie voor tweedehands kiest betaalt ongeveer de helft. Daarnaast is het ook goed voor de planeet want alle spullen zijn al gebruikt en komen terecht bij een gezin waar ze opnieuw dienst doen. En ouders die voor dit project kiezen vinden het ook tof dat er een goed doel aan verbonden is. Een deel van de centen die ze uitsparen moeten ze aan een goed doel naar keuze geven.

Twintig Mic Mac Madammen in Vlaanderen en Brussel zijn aanspreekpunt voor de gezinnen. Ze helpen ongeveer 40 baby’s per maand aan een geboortelijst. Peilen naar de stijl van de ouders, op rommelmarkten en tweedehandsbeurzen zoeken naar de gepaste spullen, die spullen zelf pimpen als dat nodig is en de foto’s van de spullen online zetten als de baby geboren is…: het takenpakket van de Madammen is heel uitgebreid.

Ouders die kiezen voor een tweedehands geboortelijst zijn mensen die bewust leven en duurzaamheid en ecologisch verantwoord kopen grotendeels doortrekken in hun leven. Maar ze kopen ook graag eens iets nieuws. Ze proberen een goed evenwicht te vinden.

Meer info: