Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Rust in je hoofd én je kleerkast

Als er één universeel verlangen bestaat, dan is het ongetwijfeld “rust in je hoofd”. Stephanie Wauters wil mensen daarbij helpen via haar platform Plan S. Ze werkt vooral rond goed plannen, duidelijke doelen stellen en minimaliseren. Dat laatste kan ook voor je kleerkast. Op 28 mei organiseert ze samen met imagoconsultant Sarah Debaets een gratis webinar rond dit thema.


Plan S groeide uit de workshops die Stephanie geeft sinds 2016: “Ik ben in 2015 begonnen met bullet journalling. Dat is een Amerikaans plannersysteem op basis van een notitieboek. Ik heb toen ook de Belgische Bullet Journal-community opgericht op Facebook, een groep die ondertussen zo’n 3500 leden telt. Toen ik workshops begon te geven merkte ik dat mensen vaak nog vragen hadden die te diepgaand waren om te behandelen in groep. Ik merkte ook dat ik veel energie kreeg van die workshops. Ik dacht: hier zit iets in waarmee ik verder moet. Zo is Plan S ontstaan.”

Mijn doel is om mensen rust te geven in hun hoofd. Ik heb een burn-out gehad en weet wat het is om altijd het gevoel te hebben dat je vanalles vergeet, vanalles moet doen en het niet onder controle hebt. Met Plan S wil ik mensen helpen om die controle te krijgen en rust te creëren. Daarvoor gebruik ik verschillende strategieën. De workshops over bullet journalling maken daar een belangrijk deel van uit. Daarnaast geef ik ook 1 op 1 coaching. En ik schrijf bijna wekelijks blogs over verschillende thema’s. Minimalisme bijvoorbeeld is een heel goede strategie die je kan inzetten om een eenvoudiger leven te leiden.

Digitaal minimaliseren

Ik ben ook meer en meer gaan opzoeken rond minimalisme. Zo ben ik een grote fan van The Minimalists  Ze hebben een docu, een boek, een website, een heel goeie podcast,… Eén van de aspecten die mij heel sterk interesseren is digitaal minimalisme. Zeker in tijden zoals nu waarin we nog meer online zijn. Het is echt een visie waarbij je heel bewust omgaat met de technologie die je in je leven toelaat. Dat is ook de reden dat ik vind dat het zo goed samengaat met Plan S.”

“Ik heb daarvoor ook een download gemaakt met heel veel tips hoe je digitaal kunt opruimen en de eerste stappen kunt zetten. Het is niet iets wat je 1, 2, 3 kan doen. Als je “cold turkey” alles opzij gaat gooien, dan is de kans groot dat dat mislukt. Vandaar dat ik op de blog een stappenplan heb uitgeschreven. Op basis van eigen ervaringen en op basis van het boek van Carl Newport. Met daarbij als aanvulling ook een download die je gratis kan vinden op de blog.”

Rust in je kleerkast

Stephanie verruimt het begrip minimaliseren ook naar de kleerkast: “Volgende week organiseer ik samen met Sarah, van Empowered by Sarah Debaets, een gratis webinar over “Rust in je kleerkast, rust in je hoofd”.  Vorig jaar ben ik 3 weken op vakantie geweest naar de VS en Canada. Door de verschillende weersomstandigheden moest ik heel slim omgaan met de samenstelling van mijn koffer: Welke kledingstukken passen bij elkaar, wat kan ik gebruiken om te gaan wandelen of ’s avonds te gaan eten, enz…? Tijdens die 3 weken had ik echt zoiets van: Wauw, dat is zo gemakkelijk dat alles wat in deze koffer zit bij elkaar past. Daardoor moest ik nauwelijks nog nadenken over mijn outfit. Dat was voor mij echt de aanzet om ermee verder te gaan. Door de principes in mijn dagelijks leven toe te passen, is dat iets minder waarover ik moet nadenken, me zorgen maken of stressen. Plus: ik vind het ook belangrijk dat alles in je leven een meerwaarde biedt. Of dat nu personen, spullen of technologieën zijn. En dat het dingen zijn waar je gelukkig van wordt. Alles wat nu in mijn kleerkast hangt “sparks joy” om het met de  woorden van Marie Kondo te zeggen.  Ik vond het voor mezelf ook een meerwaarde om dat te doen. Met Sarah heb ik iemand ingeschakeld om mij te helpen omdat het niet mijn specialisatie is. Het leek ons leuk om onze ervaringen online te  delen. Dat hebben we gebundeld in het webinar: rust in je kleerkast, rust in je hoofd.”

Het webinar vindt plaats op donderdag 28 mei om 20u. Inschrijven kan via Plan S.be