Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Reinig al je huishoudtoestellen… in een halve dag

De lenteschoonmaak is in het land… en dus is het ook tijd om je huishoudapparaten onder handen te nemen. Whirlpool helpt je op weg om de hele klus in een halve dag te klaren: van de wasplaats tot de keuken. Aan de slag!


Wasmachine (30 minuten)

Haal het zeepbakje uit je wasmachine, maak schoon in een sopje en droog goed af. Verwijder ook eventuele zeepresten in de ruimte waar het doseerbakje in de wasmachine zit. Reinig grondig de filter die zich links- of rechtsonder bevindt. Laat vervolgens je wasmachine op 90 of 95 graden draaien, met een lege trommel én zonder wasmiddel. Eventueel kan je een scheut natuurazijn of een beetje soda toevoegen. De hoge temperatuur lost kalk, vet, vuil en zeepresten op zodat je was fris blijft ruiken.

Vaatwasser (15 minuten)

Maak (indien nodig) de vaatwasser leeg en haal de filter die onderin zit eruit. Reinig in een sopje. Maak ook de sproeiarmen, die je meestal kan losklikken, schoon. Plaats terug en giet een scheut azijn op de bodem van je afwasmachine. Laat leeg draaien op de heetste stand, 70 of 90 graden, en je vaatwasser zal weer blinken vanbinnen! Tip om langer proper te houden: wissel een eco-programma af met een cyclus op minstens 65 graden – vetten lossen veel beter op bij een hoge temperatuur.

Microgolfoven (15 minuten)

Reinig grondig de bovenzijde (grill) en de afdekplaatjes aan de zijkant. Zet vervolgens een schaaltje met citroenwater of azijn in het midden van de microgolfoven en laat een paar minuten stomen op maximaal vermogen. Zo verwijder je meteen ook vieze geurtjes. Veeg met een doekje condens en vuil weg. Sommige microgolfovens zijn uitgerust met een hydrolysefunctie, volg dan de handleiding.

Combi koelkast/diepvriezer (1 tot 2 uur)

Heb je een toestel met NoFrost-technologie (voorkomt ijsvorming), dan hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien – handig! Moet je dit wel doen, schakel dan de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs en droog de binnenkant met een handdoek. Voor het koelkastgedeelte: haal de glazen plateaus eruit en reinig met een sopje. Doe dit sowieso regelmatig, zo verwijder je bacteriën die achterblijven en voedsel kunnen contamineren. Reinig vervolgens de deurdichtingen met detergent en droog goed af. Check tot slot alle producten nog eens op hun vervaldatum; de maximale bewaartijd van diepgevroren voedsel bedraagt een jaar.

Koffiemachine (30 minuten)

Ontkalk je koffiemachine met citroenwater, azijn of een aangepast ontkalkingsproduct. Dat geldt ook voor espressotoestellen waar je meestal een ontkalkingscyclus moet volgen, zie de handleiding van de fabrikant.