Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Proeven van de keto keuken

De keto keuken won de laatste jaren sterk aan populariteit. Toch bestaan er nog veel misverstanden rond, onder meer dat het ingewikkeld zou zijn. Foodauteur Julie Van den Kerchove wil daar komaf mee maken met haar nieuwste boek: Keto in 15 minuten.


Julie: “Keto is de afkorting van ketose, een natuurlijke staat van vetverbranding waarbij je lichaam niet langer suikers als hoofdbron van energie verbruikt maar vetten. Dit zowel uit je voeding als uit reserves.”

Foto: Heikki Verdurme

Keto is een koolhydraatarme keuken waarmee je van je lichaam een natuurlijke vetverbrander maakt.

Julie: “Je belangrijkste bron van energie haal je dan niet langer uit snelle koolhydraten. Wel uit gezonde vetten, zoals extra vierge olijfolie, boter, scharreleitjes, vis die rijk is aan omega 3- vetzuren, noten en zaden,… Alles wat we eten bestaat uit drie bronnen van energie: Vetten, koolhydraten en eiwitten. Wanneer we vasten, een intensieve sportinspanning leveren of weinig koolhydraten eten, dan stapt ons lichaam automatisch over op vetverbranding. Het is tijdens dat vetverbrandingsproces dat je lever een vierde brandstof gaat aanmaken: ketonen.”

Eten volgens de keto-principes mag dan aanpassingen vragen, volgens Julie is er in de praktijk niet zo’n groot verschil met een klassieke maaltijd.

“Het enige wat er verandert is dat je snelle koolhydraten, zoals aardappelen, vervangt door extra groenten. En dat alles wordt klaargemaakt in een rijkelijke portie goeie vetten (boter, olijfolie,…). Het zijn net die vetten die energie zullen leveren en die je verbranding een duwtje in de rug geven. Het eerste wat je vaak merkt is dat het veel gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen. Maar ook om een gezond natuurlijk gewicht voor jouw lichaamstype te behouden. Ook je bloedsuikerspiegel zal veel stabieler blijven. Je hebt minder honger, minder zin in zoet en minder last van het typische “hangry”-gevoel. Je zal dus ook meer mentale rust ervaren.”

Ontdek hier het recept voor groenten met gehakt, 1 van de recepten uit het nieuwste boek van Julie. Voor nog heel wat meer inspiratie kan je terecht op haar website en op Instagram.

‘Keto in 15 Minuten’ is uitgegeven door Lannoo. Verkrijgbaar bij de boekhandel en online (26€).