Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Schone make-upborstel, schone huid

Gebruik je deze vreemde periode om eens je huis van top tot teen schoon te maken? Vergeet dan ook de kleine dingen niet, zoals make-upborstels! En maak er meteen een goede gewoonte van. Elke maand een grondige wasbeurt geven is niet genoeg. Volgens dermatologen en visagisten zouden we onze kwasten veel vaker moeten reinigen om de opbouw van bacteriën te voorkomen, wat kan leiden tot puistjes.


Hoe vaak moet je je make-upborstels schoonmaken?

De meeste dermatologen raden aan om je borstels, met name foundation- en concealerborstels, minimaal één keer per week schoon te maken om productophoping te voorkomen. Kwasten die rond de ogen worden gebruikt moeten iets minder vaak gereinigd worden, dan volstaat twee keer per maand.

Regelmatig je borstels inzepen helpt niet alleen je huid schoner te houden, maar het verlengt ook de levensduur van je borstelharen. Borstelharen en -sponzen zijn poreus, ze houden dus heel wat olie, vuil en bacteriën vast. Als je borstels vuil zijn, zal je sneller vlekken krijgen en wordt het mengen moeilijker.

Hiermee maak je je kwasten terug brandschoon

De beste en meest grondige methode om je kwasten te reinigen, is met water en zeep. Ook een combinatie van een scheutje olijfolie en wat afwasmiddel werk perfect. Er zijn natuurlijk ook heel wat reinigingsmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor het reinigen van borstels.

In 7 stappen naar een schone borstel

  1. Maak de haren nat met lauw water.
  2. Plaats een druppel reinigingsmiddel naar keuze in de palm van je schone hand.
  3. Masseer zachtjes de punten van de borstelharen in je handpalm.
  4. Spoel de haren grondig af.
  5. Knijp het overtollige vocht eruit met een schone handdoek.
  6. Vorm de opzetborstel terug in de oorspronkelijke vorm.
  7. Laat de borstel drogen met de haren op de rand van de tafel, zodat ze in de juiste vorm drogen. Laat je borstels nooit op een handdoek drogen – de haren kunnen dan schimmelachtig worden.

 

Hoe vaak moet je make-upsponzen vervangen?

 

Normale make-upsponzen (de goedkope soort) zijn niet bedoeld om opnieuw te worden gebruikt – je gooit ze dus beter weg na eenmalig gebruik. Microbieel-resistente sponzen zoals Beautyblenders daarentegen zijn bedoeld om opnieuw te worden gebruikt en kun je drie tot vier maanden veilig gebruiken. Net als bij make-upborstels, moet je je beautyblender minstens één keer per week schoonmaken, omdat de sponzen kunnen worden gevuld met huidcellen en bacteriën.