Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Voorbereid op de latten en snowboard

Is je skivakantie geboekt en kijk je er naar uit om binnenkort door een besneeuwd landschap te zoeven? Een belangrijke tip: Ga niet onvoorbereid op de latten of snowboard staan!


We volgen het gezin van Frederik en Charlotte. In een kinesistenpraktijk in Anzegem gaan ze hun conditie aanscherpen en krijgen ze tips.

“We hebben nu nog mensen in behandeling die vorige winter een blessure hebben gehad. Heel vaak zijn dat kruisbandletsels, die tot een jaar na datum nog klachten geven. Breuken komen ook voor, maar die zijn iets sneller gerevalideerd dan bijvoorbeeld een kruisband”, aldus sportkinesiste Annelies Vandewalle.

Acht weken op voorhand starten met voorbereiding

De voorbereiding van een wintersportvakantie kan best afgestemd worden op  de persoon in kwestie: “Als we zien dat het de persoon aan lenigheid ontbreekt, dan gaan we die stretchings meegeven voor thuis. Als het vooral een probleem is van stabiliteit of kracht spelen we daarop in. Bedoeling is sowieso dat de mensen een week of 8 voor hun skivakantie starten met inoefenen.”

Foto: Visit Almaty via Pexels

“De belangrijke spier is vooral de quadriceps, dus de grote bovenbeenspier omdat die zowel bij snowboarden als skiën continu gebruikt wordt. Ook belangrijk zijn buikspieren en rugspieren omdat dat toch het centrum van het lichaam is. Alle beweging vertrekt daaruit. Als snowboarder ga je heel vaak polsen gaan belasten bij valpartijen, maar ook enkels en knieën krijgen het hard te verduren”, besluit Annelies.

Bekijk ook: