Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Thierry Mugler: Couturissime in Kunsthallen Rotterdam

Ben je een modeliefhebber en heb je binnenkort een citytrip gepland naar Rotterdam? Dan is dit een aanrader: de tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’. In de Kunsthallen worden meer dan meer dan 150 outfits uit de periode 1977 en 2014 zien. Een wandeling door ruim 30 jaar mode dus.


Thierry Mugler is onder meer bekend van zijn parfum Alien en nog veel meer dan dat. Hij maakte in de jaren zeventig, tachtig en negentig naam en faam met zijn futuristische ontwerpen. Maar ook kunstenaar, visionair, fotograaf,…: het staat allemaal op zijn businesskaartje. Een rode draad in zijn werk is het transhumanisme. Mugler zoekt de grenzen van de mens op en dat resulteert in outfits die dikwijls doen denken aan cyborgs en superhelden. Hij werkt graag met speciale materialen als metaal, imitatiebont, vinyl en latex.

Die outfits werden eerder tentoongesteld door het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) in Canada. De Rotterdamse Kunsthallen hebben de Europese primeur. Daar zorgde de Canadese tentoonstellingscurator Thierry-Maxime Loriot voor. Het is de vierde keer dat Loriot en de Kunsthallen samenwerken om het grote publiek te introduceren in de wereld van een groots ontwerper. Eerder waren ontwerper Jean-Paul Gaultier, fotograaf en regisseur Peter Lindbergh en modehuis Viktor & Rolf al aan de beurt.

De tentoonstelling laat ruim 150 creaties zien, waarvan sommige voor het eerst tentoongesteld worden aan het grote publiek.

Beeld: Alan Strutt, Yasmin Le Bon, Palladium, Londen, 1997; Evening Standard Magazine, oktober 1997. Foto: ©Alan Strutt. Outfit: Thierry Mugler. La ChimeÌre collectie, “La Chimère” jurk, Haute couture herfst/winter 1997-1998.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken, gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows, parfums, fotografie, video… Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen, maar de MMFA was de eerste die met het voorstel kwam om mijn creaties te ensceneren en om samen een vrije, mondiale en vernieuwde artistieke visie te verbeelden. Hoe kon ik dat weigeren?”, zegt Mugler zelf.

Wakkert dit alvast je interesse aan? Op de site van de Kunsthallen Rotterdam vind je meer informatie en daar kan je je bezoek plannen. De expositie loopt tot en met 8 maart 2020.