Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Vijf weetjes over zonwering

Tuurlijk houden we van de zon! Maar soms is het leuk om ze een beetje op afstand te houden. Zonnewering is niet alleen comfortabel. Het bevordert ook de energiezuinigheid van je woning. Voor enkele handige tips en weetjes kunnen we aankloppen bij specialist Harol.


 • Donkere doeken weren meer warmte
  De kleur van de zonweringdoek bepaalt hoeveel warmte er nog binnenkomt. Concreet laten lichte kleuren meer uv-stralen door dan donkere. Een screen in antraciet is dus efficiënter dan een screen in okergeel, omdat het meer warmte absorbeert. Volgens een test van Harol filtert een doek in een donkere kleur meer dan 90% van de zonnestraling. Ook meegenomen: bij een donkere zonweringdoek kan je makkelijker naar buiten kijken. Ideaal om schaduw te creëren, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt.
 • Zonwering heeft een positief effect op het S-peil
  Sinds 2018 gelden er strengere energienormen voor nieuwbouw, met een E-peil van 40 en een S-peil van 31. Met de komst van dit S-peil wordt niet alleen de isolatiegraad beoordeeld, maar ook de zonnetoetreding.  De manier waarop de zon invalt én hoe je oververhitting vermijdt, speelt voortaan een belangrijke rol. Bouwen met grote raampartijen is nog mogelijk, maar ontwerpers moeten wel vooraf rekening houden met zonwerende oplossingen.

 • Kies voor zonwering… op zonne-energie
  Wist je dat er zonwering bestaat op zonne-energie? Die bovendien volledig autonoom werkt?
 • Simuleer je aanwezigheid met zonwering
  Zonwering kan je automatiseren op verschillende manieren: via een klassieke schakelaar, met afstandsbediening of via weersafhankelijke sensoren die de windkracht, zon en neerslag meten. Dergelijke automatisering verhoogt niet alleen het comfort maar drukt ook de energiefactuur. Een ander voordeel van automatisering is dat je je aanwezigheid kan simuleren tijdens vakantie. Zo kunnen je screens of knikarmschermen elke dag op een ander tijdstip openen en sluiten.
 • Geniet zomer én winter van de voordelen
  De troeven van zonwering zijn gekend: niet alleen kan je de energie en lichtinval in huis beheersen, je beschermt ook je interieur én het zorgt voor extra visueel comfort. Belangrijk wel: zonwering heeft enkel nut aan de buitenkant van je woning, precies omdat je daar de uv-stralen kan blokkeren voor ze het glas raken en de warmte in huis brengen. Wist je trouwens dat zonwering een verschil kan betekenen van 5 tot 7 graden? Daar kan je ook in de winter je voordeel mee doen. Neergelaten zonwering geeft ’s nachts een extra laag isolatie die helpt de warmteverliezen te beperken. Op die manier draagt zonwering ook in de koudere maanden bij tot een beter binnenklimaat én energiebesparing.

Alles over de zonweringsoplossingen van Harol vind je hier.