Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Barbie blaast 60 kaarsjes uit

Je hebt het de laatste tijd wellicht al enkele keren op je scherm zien verschijnen, maar Barbie is jarig! Op 9 maart wordt de wereldbekende pop 60 jaar oud. En dat wordt overal ter wereld gevierd. Zo opent het Speelgoedmuseum in Mechelen op 27 juni een Barbie-expo. Daar tonen ze de volledige evolutie die Barbie sinds 1959 heeft doorgemaakt. Kan je niet meer wachten tot dan? Dan kunnen we misschien je honger stillen met dit filmpje over Barbies 50ste verjaardag…


Tijdens haar 60 levensjaren heeft Barbie al tal van evoluties meegemaakt. Van onrealistisch mager blond model tot Afro-Amerikaanse pop, tattoo Barbie en Barbie in een rolstoel.  In dit artikel proberen we 60 jaar vol carrièrewisselingen, kritiek en tal van nieuwigheden samen te vatten.

Geboorte

Barbie is ‘geboren’ op 9 maart 1959. Op die dag werd ze voor het eerst geïntroduceerd door maker Ruth Handler bij de inkopers op de ‘1959 Toy Fair’. Met een zwart-wit gestreept badpak, cat eyes en getuite lipjes deed Barbie haar intrede in de wereld. Barbie is eigenlijk slechts een bijnaam. Haar echte naam is Barbara Millicent Roberts, genoemd naar Ruths dochter. Twee jaar later werd Ken ‘geboren’. Handlers zoon heette Kenneth, de link is dus gemakkelijk te leggen…

Evolutie

Er zijn natuurlijk enkele grote verschillen tussen de eerste pop en de hedendaagse pop. De eerste pop had witte irissen. Later werden die blauw en nog later kreeg ze er wimpers bij. Er waren constant nieuwigheden. Zo kreeg Barbie na 41 jaar een navel. Waarom dan pas? In de jaren 2000 traden heel wat bekende vrouwen op met blote buik waardoor de buik plots heel wat belangstelling kreeg. Het zijn allemaal innovaties die het speelgoedmuseum probeert te tonen vanaf eind juni.

Wist je dat…

Je hebt misschien je hele kindertijd met de poppen gespeeld, toch zijn er waarschijnlijk heel wat zaken die je nog niet weet over Barbie. Wist je bijvoorbeeld dat Barbies woonplaats Willows (Wisconsin) in de Verenigde Staten is? Of dat Barbie en Ken van 2004 tot 2011 uit elkaar zijn geweest? Greenpeace had echter heel wat kritiek op hun vereniging. Zij richtten zich tegen Mattel, Lego en andere speelgoedfabrikanten omdat zij heel wat bossen verwoesten om speelgoed te maken. Hun campagne leidde uiteindelijk tot een duurzamere pop. Dus naast kritiek op haar onrealistische taille kwam er ook heel wat kritiek op de speelgoedfabrikant zelf.

Barbie heeft ongetwijfeld al de meeste nationaliteiten van alle speelgoedfiguurtjes gehad, 45 om precies te zijn. Naast het recordaantal nationaliteiten heeft ze ook de meeste jobs gehad. Ze begon haar carrière als model, maar werd later ook vroedvrouw, rapper en dierenverzorger. Ze is zelfs astronaut geweest. Vier jaar voor Neil Armstrong bracht ze al een bezoekje aan de maan. Over een primeur gesproken! 150 Jobs later heeft Barbie relaties in alle vakgebieden, haar eigen LinkedIn-profiel was dus wel een must, zou je denken.

Up-to-date

Vandaag de dag is Barbie helemaal mee met de laatste trends. Op haar Instagram-account kan je volgen wat ze zoal meemaakt, neem via deze link zeker een kijkje! De hedendaagse Barbie bestaat in alle maten en kleuren. Zo is er nu zelfs een Barbie met een beenprothese, een Barbie met een maatje meer, één met een hoofddoek en een Barbie in een rolstoel. Na 60 jaar is Mattel er dus in geslaagd de pop voor iedereen toegankelijk te maken.

Wil jij meer weten over de evolutie van deze iconische pop? Breng dan zeker een bezoekje aan het Speelgoedmuseum van Mechelen vanaf 27 juni. Tot die tijd zijn ze druk op zoek naar tal van exclusieve modellen, kledingstukken en decors uit de verschillende Barbiecollecties.