Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Grote ideeën in een kleine woning

Vergeet de quote ‘The bigger the better’. Arno Geunes introduceert met zijn Tiny Houses Belgium een nieuwe manier van wonen. Ontdek hier enkele tips die je helpen om een kleine ruimte groot en functioneel in te richten.


 

Veel mensen hebben ongetwijfeld nog nooit gehoord van de Tiny House Movement. Toch is er niet veel fantasie nodig om je in te beelden wat het inhoudt. Leven in een kleine woning is populairder dan ooit. Het gaat over een eenvoudigere en groenere leefstijl. Een traptrede die ook als tafel gebruikt kan worden, een bed die je kunt optakelen als je het niet gebruikt…

Belangrijk bij dit concept is de combinatie van een efficiënte, maar toch persoonlijke ruimte. Daarbij zijn Arno Geunes en zijn bedrijf Tiny Houses Belgium de hulp van dienst. Geunes’ opdracht is om een mobiele hut te ontwerpen met minder overbodige spullen en met meer functionaliteit. Daarbij houdt hij rekening met de persoonlijke wensen van de bewoners, maar hij probeert tegelijkertijd een gevoel van ruimte te creëren. Dat laatste is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De keuze van vloeren, kleuren en meubels kunnen de ruimte heel groot of juist heel klein laten lijken. Ook Quickstep gaat mee in de nieuwe leefstijl en biedt gemakkelijk te onderhouden vloeren zoals laminaat en vinyl.

Wie zelf een eigen tiny house wil creëren, houdt best rekening met de volgende tips om een kleine ruimte groter te laten lijken:

1. Kleuren

Kleuren zorgen voor een interpretatie van de ruimte. Warme kleuren zoals rood en oranje hebben vaak de neiging om ‘eruit te springen’ en dat zorgt ervoor dat de kamer kleiner lijkt.

In tiny houses is het belangrijk om lichte tinten te gebruiken voor zowel vloer, meubels als muren. Die combinatie van gelijkaardige tinten creëert de illusie van een uitgestrekte ruimte. Je mag zeker ook een donkere vloer gebruiken zoals hier onder geïllustreerd, maar hoe kleiner het contrast, hoe groter het ruimtelijk effect.

2. Vloerdesign

Zorg ervoor dat je overal voor dezelfde gemakkelijk te onderhouden vloer kiest, daardoor loopt de ruimte door en lijkt ze groter. Daarenboven heeft de kamer op die manier een minder drukke uitstraling. Bij een houtvloer speelt ook de grootte van de planken een rol. Smallere planken maken de ruimte drukker, terwijl bredere planken een rustiger effect geven. Leg de planken parallel met de langste muur om opnieuw dat gevoel van ruimte te creëren.

3. Denk verticaal

Probeer de ruimte zoveel mogelijk vrij te houden. Dat kan door lege muren optimaal te benutten door bijvoorbeeld schappen of kasten te installeren. Wanneer de vloer vrij is, ontstaat opnieuw dat gevoel van ruimte.

Vanaf zaterdag 16 februari brengen we in Tendens een vierdelige reportagereeks over de nieuwe invulling van wonen. In de eerste aflevering praten we met Arno Geunes en kijken we ook hoe de bewoners van een tiny house de nieuwe leefstijl ervaren.