Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Waarom je nieuwe kledij beter wast

Was jij nieuwe kleding vooraleer je ze draagt? Een goed idee! En dat wordt ook bevestigd door een hoogleraar microbiologie.


Vooraleer jij die nieuwe broek of dat T-shirt in handen krijgt, heeft het kledingstuk al een hele weg afgelegd. “Het aantal mensen dat het al eens gepast heeft, is veel groter dan je denkt”, aldus Philip Tierno, hoogleraar microbiologie en pathologie aan de New York University. “Het gaat vaak over tientallen mensen, afhankelijk van de grootte van de winkel.” Wat die voorgangers achterlaten is niet altijd zo fris…

Philip Tierno onderzocht kledij in een aantal populaire winkelketens. Blouses, broeken, jurken, zwemkledij, ondergoed,…: het passeerde allemaal de revue. De onderzoeker botste onder andere op het norovirus (verantwoordelijk voor buikgriep). Ook bacteriën zoals strep- en stafylokok ‘sieren’ het niet zo smakelijke resultatenlijstje. En, hou je vast…, zelfs ontlasting dook op…

Tierno voegde er aan Huffington Post wel nog aan toe dat het risico heel klein is dat je daadwerkelijk ziek wordt door een‘nieuwe’ kledingstuk ongewassen te dragen. Maar na een wasbeurt zit dat nieuwe jurkje wel een stuk fijner, niet?