Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Minimalisme troef

Vanaf vandaag lanceert IKEA het derde en laatste deel van de GRATULERA-collectie. Dit keer staat het minimalisme van de jaren 90-00 centraal.


Voor IKEA is 2018 het jaar van hun  75ste verjaardag. Om 75 jaar democratisch design in de verf te zetten,  brengt de Zweedse meubelgigant enkele golden oldies tijdelijk terug op de markt met de vintage collectie GRATULERA. Het derde en laatste deel wordt vandaag gelanceerd. Iedere GRATULERA-lijn zet een bepaalde periode in de kijker. Na de periodes 50-60 en 70-80 is het nu de beurt aan de jaren 90 en 2000.

Jaren 90-00: Minimalistische must-haves

In de negentig en 2000 ging IKEA voluit voor simpel en minimaal, in een mix van onbehandeld lichtgekleurd Scandinavisch hout en grafische motieven.

 

Tijdens die periode werd de IKEA PS 1995 bank, gelanceerd. Deze bank heeft aan één kant wielen en beschikt over een opbergruimte.

De opbergbank, de salontafel en de SIPPRUTA stof maakten in 1995 deel uit van de eerste PS collectie. In een brief staat PS voor ‘post scriptum’ of een toevoeging bij wat er al geschreven staat. Ook de collectie verwijst naar iets extra. Met de PS collectie wilde IKEA modern Scandinavisch design verruimen en ontdekken wat er nog meer mogelijk was.

Daarnaast vind je in de collectie ook de felrode BJURÅN stoel, die voor het eerst te koop was in 1961. De stoel wordt ook vandaag nog geproduceerd in dezelfde fabriek in Polen, waar ze het massieve hout nog altijd op dezelfde ambachtelijke wijze buigen. Je kan van deze statement-stoel een exemplaar als kleuraccent gebruiken of een hele set rond de tafel zetten.