Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

De geurige wereld van olijfolie

Over olijfolie bestaan er heel veel misverstanden. Wilma Van Grinsven-Padberg is olijfoliesommelier, een voorlopig nog zeldzaam beroep. Ze deelt tips en weetjes die je meteen kunt toepassen in je eigen keuken.


Toen Wilma van Grinsven-Padberg voor haar werk op zoek moest naar goede olijfolie, raakte ze zo gefascineerd dat ze zich verder ging verdiepen in de materie. Wilma volgde een opleiding in Italië om alles te weten te komen over de productie. In New York kwalificeerde ze zich tot olijfoliesommelier.

Foto: Heikki Verdurme

Wilma geeft masterclasses en brengt binnenkort ook een boek uit over olijfolie. We volgden ook zo’n masterclass en onthouden zeker deze tips:

Vijf weetjes over olijfolie

  • Let bij de aankoop dat er zeker “extra vierge” op het etiket staat. Een goede olijfolie vermeldt het land van herkomst en liefst ook de streek. Een olijfolie in een mooie verpakking die aan een verdacht lage prijs wordt aangeboden is waarschijnlijk van een ouder oogstjaar. Helaas is olijfolie een product dat er door rijping niet beter op wordt.
  • Aansluitend op het vorige: Olijfolie is een producte dat je niet lang kan bewaren. Het bederft dus. Eens de houdbaarheidsdatum overschreden, wordt de olie ranzig. “Let dus zeker op de houdbaarheidsdatum”, aldus Wilma. “Ik wil het mijn missie maken om ook de productiedatum op de fles te zetten, want dan weet je of je een verse olijfolie te pakken hebt.
  • Integenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is groene olijfolie niet per se beter dan gele. De kleur zegt dus niets over de kwaliteit.
  • Een gezonde, goede olijfolie bevat veel polyfenolen en die laten een licht branderig gevoel achter in je keel. Als je even moet kuchen tijdens het proeven, dan is dat een goed teken!
  • Het bewaren doe je best in een donkere fles, op een donkere plek. En het liefst een beetje koel. De beste temperatuur om te bewaren is 16 graden. Dat zou dus in feite in je kelder zijn, maar dat is alleen belangrijk voor olie die je op voorraad hebt. Een fles die je iedere dag gebruikt, raakt op vooraleer de olie kan bederven. Die mag dus best in een keukenkastje.

Foto: Heikki Verdurme

 

Op 4 december verschijnt het boek van Wilma bij Lannoo. “Olijfolie” is een naslagwerk vol tips en weetjes.  Wilma geeft je een blik achter de schermen in de wondere wereld van olijfolie en toont je hoe je een goede olijfolie kiest, welke olie past bij welk gerecht, wat de specifieke eigenschappen en smaken zijn, enz…