Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Lief voor je rug, de hele dag door

Rugpijn, een stijve nek,… leuk is anders… Gelukkig kan je deze kwalen grotendeels vermijden met de juiste ergonomie. Evy Gruyaert, ambassadrice van Ergodôme, geeft tips.


“Meestal denken mensen bij ergonomie aan iemand die al problemen heeft: rugpijn, nekpijn,… Maar het is vooral preventief nodig, zodat je later geen problemen krijgt”, aldus Evy.

Vaak beperkt ergonomie zich tot een goed bed en wat sporten na de werkuren. Evy pleit ervoor om je de hele dag door bewust te zijn van je houding. “Het is beter om doorheen de hele dag een een klein beetje te bewegen, dan uitsluitend ’s avonds een uur te gaan sporten. Op zich is dat sporten wel goed, maar het contrast met een hele dag stilzitten aan een bureau is een soort schok voor het lichaam.”

“Vergelijk je nek en hoofd met een vinger die een bowlingbal zou moeten dragen. Dat is lastig, dat houdt die vinger niet vol. Maar we verwachten het wel van onze nek. Dus: draai af en toe eens de schouders goed naar achter. Kin naar binnen. En als je zit zorg dan voor een goede ondersteuning.”

Op kantoor zorgt een afwisselling tussen zitten, staan en bewegen voor extra energie. Die afwisseling stimuleert de doorbloeding en da’s goed tegen lichamelijke kwaaltjes, stress en vermoeidheid. Evy: “Als je een zittend beroep hebt, mag je maximaal twee uur na elkaar aan je bureau zitten. Idealiter beweeg je om het half uur eventjes, al is het dan maar twee minuten.”

Check de site van Ergodôme voor meer tips.

Foto’s: Focus Advertising.