Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Ode aan de jaren zeventig en tachtig

Ikea heeft zopas een collectie gelanceerd met een knipoog naar de jaren 70 en 80. Daarmee zetten ze hun 75ste verjaardag in de kijker.


Het is precies 75 jaar geleden dat Ingvar Kamprad in Zweden het bedrijf oprichtte dat zou uitgroeien tot één van de grootste meubelgiganten ter wereld. Ikea viert die mijlpaal met de GRATULERA limited edition collectie. Deze vintagelijn zet 75 jaar democratisch design in de kijker door enkele favorieten uit drie verschillende periodes terug in de rekken te leggen. In augustus verscheen het eerste deel geïnspireerd op de jaren vijftig en zestig. Met de nieuwe collectie volgen de jaren zeventig en tachtig: twee decennia die opvallen met hun speelsheid en kleur.

De KLIPPAN sofa groeide in die tijd uit tot een icoon en verdiende dus ook een plaatsje in de jubileumcollectie. Daarom brengt IKEA in deze tweede lancering van de GRATULERA collectie KLIPPAN covers uit in felrood, kobalt blauw en helder geel. Karin Gustavsson, Creative Leader IKEA of Sweden vertelt: “Het is een hulde aan de Memphis-groep, een designbeweginguit de jaren 80 die toen heel populair was. De KLIPPAN zitbank was een van onze eerste echt betaalbare zitbanken.”

 

Verder bestaat de collectie ook uit de metalen RAÅNE stoel. De ontwerper, Niels Gammelgaard, wilde het traditionele beeld van een fauteuil in vraag stellen en kijken of je een comfortabel model kan ontwerpen zonder vulling of stof. Hij werkte met een soort gaasachtig materiaal en sprong zuinig om met grondstoffen.

In de jaren 80 werd het textielontwerp gekenmerkt door vrolijke kleuren en grafische motieven. De FÄRGSTARK kussens en MOSAIKBLAD vloerkleden illustreren perfect die trend.

 

In december volgt het derde deel van de GRATULERA-collectie.