Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Vegetarisch tafelen steeds populairder

Vegetarisch eten wordt steeds populairder, ook bij mensen die niet alle vlees en vis van hun menu willen schrappen. De trend is ook duidelijk bij producenten.


Het Belgische label “The Bio Veggie Company” wil bewijzen dat bio én veggie lekker en toegankelijk kan zijn voor iedereen. Het label is eigendom van het natuurvoedingsmerk De Paddestoel. Dit bedrijf werd opgericht in 1988 en was destijds een pionier op vlak van bio en veggie. Met een kleinschalig assortiment aan vegetarische burgers ligt de focus nog steeds op de distributie in kleine biowinkels. Het merk groeide uit tot een vaste waarde bij fulltime vegetariërs en is vandaag te vinden in gespecialiseerde natuurwinkels in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Foto: Astrid Bultijnck

Zaakvoerster Delphine Van Goethem nam het bedrijf uit Temse vier jaar geleden over en richtte The Bio Veggie Company op. Dit label is gespecialiseerd in veggie- en bioburgers, -nuggets en -kroketjes. Daarmee mikt Delphine op de casual veggies: consumenten die niet strikt vegetarisch zijn maar wel een gezonde levensstijl willen. Ze zag de voorbije jaren een ware kentering: “Niet alleen in onze cijfers maar vooral in de mindset van de consument zien we beweging. Vegetarisch raakt verlost van het geitenwollensokken-imago. Driekwart van de Belgen vindt vegetarisch voedsel tegenwoordig heel normaal. Dat de casual veggies ‘gewoonte’ als belangrijkste reden opgeven om af en toe vegetarisch te eten vind ik heel positief. Als meer en meer casual veggies spontaan gaan denken aan vegetarische opties bij de vraag ‘Wat eten we nu weer vanavond?’ zijn we echt op goede weg.”

Foto: Astrid Bultijnck

Drie op tien Belgen eet minstens 1 maal per week een vegetarische maaltijd. 15% geeft aan om minstens drie keer in de week veggie te eten. Een veel grotere doelgroep dan de 2,8% strikte vegetariërs en vegans in ons land. Slechts vier op tien Belgen die (wel eens) vlees eten (37%) zegt nog dat vlees bij de maaltijd voor hen echt een must is. Deze cijfers komen uit een onderzoek dat The Bio Veggie Company liet uitvoeren door iVOX bij 1000 respondenten.

Foto: Astrid Bultijnck

Tijdens een diner in het prachtige decor van Jungle Garden in Gent mochten we proeven van al het lekker vegetarisch. Gilles Draps ontwikkelde de recepten en stond die avond ook aan het fornuis. Zin om zelf ook aan de slag te gaan? Ontdek hier één van de recepten van Gilles!

Foto: Astrid Bultijnck

Foto: Astrid Bultijnck