Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Nostalgie in een nieuw jasje

Ikea bestaat 75 jaar! De meubelgigant viert dat met een heruitgave van een aantal klassiekers.


Zo’n 75 jaar geleden, op 28 juli 1943, zag Ikea het levenslicht. Ingvar Kamprad richtte het bedrijf op aan de keukentafel van zijn oom. De Zweed werd geboren in Elmtaryd, een klein dorpje in het zuiden van het land. Al heel snel bleek Ingvar een ondernemend baasje. Op vijfjarige leeftijd verkocht hij al lucifers aan zijn buren. Op de prille leeftijd van zeventien richtte hij Ikea op, toen nog een postorderbedrijf. Pas in 1951, het jaar waarin ook de eerste catalogus verscheen, stortte Ingvar zich volledig op de meubelverkoop. In 1958 opende de eerste winkel in de gemeente Älmhult.

Gestart als postorderbedrijf

Anno 2018 is het kleine postorderbedrijf uitgegroeid tot een internationale speler met 355 winkels verspreid over de hele wereld. Ingvar overleed op 91-jarige leeftijd op 27 januari van dit jaar. Maar zijn levenswerk wordt verdergezet door meer dan 149.000 medewerkers. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag brengt de Zweedse woonsupermarkt enkele succesnummers terug op de markt met de GRATULERA limited edition collectie. Drie verschillende periodes komen aan bod. De collectie wordt tussen augustus en december gelanceerd in alle IKEA winkels wereldwijd.

Eerste deel van de jubileumcollectie

Deze maand lanceert IKEA het eerste deel van de GRATULERA collectie. Die brengt hulde aan de jaren vijftig en zestig. In deze periode ontwierp het bedrijf al diverse producten die een iconische status zouden verwerven. De LÖVBACKEN-tafel is één van de bekendste voorbeelden. De designs uit deze periode worden gekenmerkt door donkere houtsoorten, klassieke vormen en een sobere uitstraling. De collectie omvat onder meer de GAGNET rieten stoel met metalen poten, die gelanceerd werd voor de opening van de eerste winkel in Älmhult in Zweden. Ook de favoriet van Ingvar zelf, de STRANDMON fauteuil, wordt opnieuw uitgebracht in een nieuwe velvet uitvoering.

In oktober en december volgen het tweede en derde deel van de GRATULERA-collectie. Daarbij staan respectievelijk de jaren 70-80 en 90-00 in de kijker. Ook in de winkels wordt de 75ste verjaardag gevierd. Alle Belgische IKEA vestigingen organiseren een feestje tijdens het eerste weekend van 7 tot en met 9 september.