Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Tips tegen opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomende klacht. Osteopaat en voedingsexperte Lynn De Merlier geeft tips.


“Er zijn heel wat oorzaken aan een opgeblazen gevoel. Maar de meest voorkomende oorzaak is eigenlijk een disbalans in onze darmflora”, aldus Lynn De Merlier. “Als de samenstelling van de bacteriën in onze darmen niet optimaal is dan ga je heel gemakkelijk een opgeblazen gevoel hebben. Voornamelijk na het eten. Als gevolg daarvan kunnen er andere klachten opduiken, zoals diarree. constipatie, winderigheid, buikpijn en buikkrampen. Die darmflora weer in balans krijgen kan door gezond en onbewerkt te eten.

“Maar als die darmflora volledig uit balans is, kan het ook nuttig zijn om  een supplement in te nemen. Een voorbeeld daarvan is probiotica, een supplement dat je bij de apotheker kunt kopen. Dat zijn eigenlijk darmbacteriën die je inneemt in tabletvorm. Maar de melkzuurbacteriën die nuttig zijn om je darmflora op te bouwen zitten ook in yoghurt. Ook kefir, een zure melkdrank, is daar heel goed voor. De oplossing ligt dus niet altijd bij supplementen. Het kan ook gewoon via je voeding. Geitenkaas bijvoorbeeld bevat eveneens bepaalde melkzuurbacteriën. Geitenkaas smaakt altijd iets zuurder dan kaas met koemelk. Dat komt door die bacteriën.”

=> Bekijk de reportage voor meer informatie en voor een natuurlijke tip tegen oprispingen!