Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Gezond eten, gezond haar!

“Je bent wat je eet”: deze volkswijsheid geldt zeker ook voor je haren. Deze recepten van haarpassionista Lies Helsloot zijn extra lief voor je lokken.


Groene kruiden, spinazie, papaya, mango,…: ze zijn niet alleen lekker en goed voor je lichaam maar ook voor je haren. Lies Helsloot, auteur van “Het complete boek over haar” ontwikkelde enkele recepten die ook nog eens heerlijk smaken! Ontdek hier nog meer tips van Lies.

Chiapudding met papaya-mousse

Ingrediënten voor 2 porties

20 g chiazaad

125 ml kokosmelk (blik of bric-verpakking)

Een mespuntje verse vanille of vanillepoeder

1 eetlepel ahornsiroop of cocosbloemsuiker (of meer indien je het graag wat zoeter wenst)

2 eetlepels vers geperst citroensap (of limoensap)

1 kop verse papaya (geschild en in stukken)

Alternatief: indien je liever mango eet, dan is dat ook een heerlijke keuze!

Week enkele uren vooraf de chiazaadjes in een mengsel van de cocosmelk, ahornsiroop (of suiker) en vanille. Roer er de eerste 15 minuten regelmatig eens door met een vork om alles mooi te vermengen. Zet weg in de koelkast zodat het lekker fris is.

Vlak voor het serveren pureer je de papaya (of mango) met de mixer en voeg je er het citroensap aan toe.

Neem 2 mooie dessertglaasjes en verdeel beide mengsels laag om laag.

Lekker als tussendoortje of zelfs als ontbijt.

Voordelen voor je haren:

  • Mango en/of papaya is een vrucht rijk aan beta-caroteen dat helpt bij de aanmaak van vitamine A in je lichaam. Vitamine A zorgt voor een gezonde sebum-productie zodat de talgkliertjes op je hoofdhuid voldoende sebum aanmaken om zowel je hoofdhuid als je haren gevoed te houden. Bij een borstelbeurt met een kwaliteitshaarborstel kan je dat sebum dan mooi verdelen over de haarlengtes voor gezond en glanzend haar.
  • Chiazaad is rijk aan omega 3 dat ontstekingsprocessen afremt en je huid en haren van binnenuit voedt

Smoothie met spinazie en bosbessen

Ingrediënten:

1 kop verse bladspinazie

Een halve kop bosbessen

1 eetlepel lijnzaadjes

Een halve kop natuuryoghurt of amandelmelk (laatste maakt het geheel iets zoeter en zachter)

Gefilterd of mineraalwater om aan te lengen

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot alles mooi glad is. Het water voeg je toe naargelang de dikte die je wenst.

Voordelen voor je haren:

  • Spinazie is rijk aan non-heem ijzer en foliumzuur. Ijzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof door je lichaam te transporteren en draagt bij tot gezonde haargroei. Een tekort aan ijzer kan leiden tot haarverlies.
  • Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten waaronder vitamine C dat helpt bij de absorptie van het non-heem ijzer in de spinazie, dat anders moeilijker door je lichaam wordt opgenomen. Vitamine C is ook essentieel bij de vorming van collageen, een bouwstof van huid en haar. Collageen houdt je huid jong en rimpelvrij en zorgt voor gezonde haren die minder broos, droog en breekbaar zijn.
  • Lijnzaad is rijk aan vezels en het omega 3 vetzuur ALA of alfa-linoleenzuur, een stofje dat je lichaam niet zelf kan aanmaken maar dat heel belangrijk is voor gezonde huid, haar en nagels. Zo zorgt de stof ervoor dat je haren en huid minder droog en schilferig zijn en dat ontstekingsprocessen afgeremd worden, wat soms een oorzaak van haarverlies is.

Courgette-pasta met omega-3 boost en verse kruiden

 

Iedereen heeft wel eens de super populaire courgettepasta gegeten, maar wist je dat je die ook kan pimpen voor gezonde haren?

Daarvoor maak je de courgettepasta klaar zoals gewoonlijk maar werk je hem op je bord af met:

  • een koffielepel walnootolie
  • een koffielepel hennepzaadolie, rijk aan omega 3
  • flink wat verse, groene kruiden grof gehakt (bladpeterselie, basilicum, bieslook,…) – groene kruiden zijn rijk aan fytonutriënten die ontstekingswerend en immuunversterkend zijn en ook nog eens verschillende vitamines en mineralen bevatten zoals vitamine B, ijzer,…
  • enkele grofgehakte walnoten
  • zwarte peper en ongeraffineerd zeezout naar smaak

Alles even mengen en je hebt een superlekker bijgerecht of lichte lunch.