Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Flashdance in Kursaal Oostende

De film Flashdance is 35 jaar oud, maar hipper dan ooit. Deze zomer haalt Kursaal Oostende de musicalversie naar België!


Dansfilms kenden hoogdagen in de jaren tachtig. Fame, Footloose, Dirty Dancing en Flashdance behoren tot het collectieve geheugen van de jeugd van toen. Flashdance was het verhaal van de 18-jarige Alex. Overdag loopt ze in de kijker als één van de weinige vrouwen in een staalfabriek. ’s Nachts steelt ze de show als danseres in een nachtclub. Maar haar grote droom is om toegelaten te worden tot de prestigieuze Shipley Dance Academy. Hannah, Alex’ oude balletlerares, stimuleert haar om alle onzekerheden opzij te zetten en deel te nemen aan een auditie. Tussenin krijgen we ook een liefdesstory tussen Alex en Nick, haar baas in de staalfabriek.

Foto Archief Flashdance, the musical

Het succes van de film leeft verder in ‘Flashdance , the musical’, een Britse productie met een overwegend Britse cast. Maar binnenkort krijgen ze er een Vlaamse collega bij! Musicalster Ann Van den Broeck is geselecteerd om vanaf juli de rol van Hannah, de mentor van Alex op zich te nemen. Ann vervoegt de cast vanaf juli. Eerst staat Korea op het programma, daarna trekt het gezelschap naar Oostende!

Eline De Munck interviewt Ann Van den Broeck.

“De organisatie van de musical vroeg me om enkele video’s op te sturen waarin ze me aan het werk zien, dus stuurde ik hen filmpjes en audio-opnames waarin ik Engelse liedjes zong” vertelt Ann. “Maar dan wilden ze me ook Engels horen spréken… Dus deed ik via een video-opname auditie met een Engelse dialoog. Daarna werd het spannend, want ik wist dat er nog audities waren in Londen. Maar enkele dagen later kreeg ik te horen dat ze me ook graag wilden voor de shows in Zwitserland en Zuid-Korea. Wat een verrassing!”

Ann zag deze week voor het eerst haar Britse collega’s tijdens een voorstelling in Dublin. Ook wij waren er bij, net zoals een delegatie bv’s, waaronder heel wat musicalsterren: Eline De Munck, Helle Vanderheyden, Nordin De Moor, Jasmine Jaspers, Katja Retsin en Jan Schepens.

We mochten ook een deel van de repetities meevolgen en achter de schermen piepen. De musical is een live show met begeleiding door orkest.

De hoofdrollen worden gespeeld door Joanne Clifton en Ben Adams. De eerste komt uit een dansfamilie, is wereldkampioene ballroomdansen en won één van de reeksen van Strictly Come Dancing, de Britse versie van Sterren op de Dansvloer. Ben Adams kun je kennen van z’n boysbandverleden bij de groep A1.

Samen met de andere castleden zijn Joanne en Ben goed voor ruim 2 uur wervelend live spektakel met zang en dans. Met rollende decorstukken, zoals grote trappen, wordt de scène in een mum van tijd getransformeerd van een staalfabriek in de slaapkamer van Alex of een nachtclubsetting.

 

Het is duidelijk: dansende musicalsterren hebben de conditie van een topatleet nodig! Toch neemt de cast na de voorstelling uitgebreid de tijd om kennis te maken met de Belgische delegatie.

Voor Ann Van den Broeck is het de ideale gelegenheid om haar toekomstige collega’s te ontmoeten en vooral de actrice Carol Ball die Hannah speelt in de voorstellingen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De actrice is net zoals het personage in de film een stuk ouder dan Ann. De rol zal dan ook lichtjes aangepast worden voor de Vlaamse musicalster.

Flashdance weetjes

Benny Hill

Carol Ball zit al vijftig jaar in het vak. Ze stond vooral op de bühne in musicals en theaterstukken, maar was ook te zien op het scherm. Zo speelde ze in de jaren zeventig mee in The Benny Hill show.

Foto Archief Flashdance, the musical

Ribbluweel

Ben Adams draagt zowat de hele voorstelling een corduroy broek. Ribfluweel was alomtegenwoordig in de jaren tachtig en is nu weer helemaal on trend! Zeker deze winter kan je het in heel wat collecties verwachten!

Wasongelukje

Het kraagloze shirt dat Jennifer Beals draagt in de film en dat ook overgenomen wordt in de musical, is één van de meest bekende kledingstukken uit Flashdance. Grappig detail: Het shirt was Jennifer Beals zelf. Doordat ze het te warm gewassen was, kreeg ze het niet meer over haar hoofd. Dat euvel lostte Jennifer snel op door de kraag eraf te snijden. Met het iconische asymmetrische shirt tot gevolg.

Body doubles

Op de bühne kun je natuurlijk moeilijk gebruik maken van body doubles, maar in de film was dat wel zo. De meeste dansscènes worden niet uitgevoerd door Jennfier Beals, maar door een professionele danseres. Voor de sprong in de auditiescène op het einde van de film werd een gymnaste ingehuurd. En meer zelfs: de ingewikkelde breakdance move wordt uitgevoerd door een man! Crazy Legs oftewel Richard Colon van The Rock Steady Crew zette voor de gelegenheid een pruik met krullen op. Als je er op let zie je inderdaad dat Alex opeens een stuk gespierder is. Als je de scène traag afspeelt is het nog duidelijker. “There is a lot of manhood!”, grapt Richard Colon zelf.

Op 24 juli start in Kursaal Oostende een reeks van 14 shows. Zin om erbij te zijn? Meer info vind je hier!

En kom alvast in de juiste stemming met de enthousiaste reacties van de bv’s!