Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Vijfhonderd jaar diamant

Antwerpen viert ruim 500 jaar diamanthandel en daar horen heel wat festiviteiten bij! Een greep uit het uitgebreide feestaanbod.


Diamanten spreken tot de verbeelding. Ze prikkelen niet alleen de fantasie van de modewereld en artiesten zoals Marilyn Monroe, maar zijn ook onmisbaar in de collecties van de adel. Deze ring bijvoorbeeld dateert uit de 15de eeuw en was van de jonge Maria van Bourgondië die ‘m van haar verloofde ontving. Het zou de allereerste diamanten verlovingsring zijn. Het is in elk geval de oudst bewaarde.

© Kunsthistorisches Museum I Kunstkammer, Wenen

Op deze foto draagt koningin Elisabeth een diamanten diadeem. Toen ze ze in 1909 gekroond werd tot koningin van België vereiste die status passende juwelen. Die kocht ze bij la Maison Cartier.

Foto: Alban / België, 1920-1930 / © Archief van het Koninklijk Paleis, Brussel

Waar ter wereld een diamant ook gekocht of verkocht wordt, veel kans dat ze door Antwerpen gereisd heeft. Dat geldt zelfs voor maar liefst 80% van alle diamant die wereldwijd gewonnen wordt! Antwerpen is al ruim 500 jaar lang het belangrijkste handelscentrum. De sector verhandelt jaarlijks 48 miljard US dollar, telt 1700 bedrijven op amper een vierkante kilometer én 70 nationaliteiten die allemaal één taal spreken: diamant.

Die rijke geschiedenis van de stad wordt dit jaar en ook volgend jaar uitgebreid in de verf gezet. Een greep uit het aanbod:

Diamant in Antwerpen vanaf de 15de eeuw – FelixArchief: De eeuwenlange diamanthandel leverde een pak historische documenten op. Tot 27 januari 2018 kan je die bezichtigen in een mini-tentoonstelling. Er zijn ook gratis rondleidingen: Op 22 en 29 december 2017 en op 5 en 12 januari 2018, telkens om 10u.

Schitterend Verlangen – MAS: Deze tentoonstelling laat de link zien tussen diamanten en het menselijke verlangen naar liefde en macht. De expositie onderzoekt ook hoe de mens zin en betekenis haalt uit het verwerven van kostbare objecten. Tot 14 januari 2018.

Diadeem Rinceaux van Elisabeth, koningin der Belgen (1876-1965) – Collection Cartier © Cartier Foto: Nils Herrmann

Preview DIVA – Suikerrui 17/19: Het nieuwe provinciale diamantbelevingscentrum is nog volop in aanbouw. Bij Diva, Antwerp Home of Diamonds zal alles draaien rond de betoverende wereld van diamanten, juwelen en edelsmeedkunst. Op de opening is het nog wachten tot 4 mei 2018. Je kan in avant-premiére wel al een blik werpen in de inkomhal en de shop van DIVA.

Diamanten hebbedingen: Nog op zoek naar eindejaarscadeaus? In de MAS shop kan je voor de gelegenheid een aantal stijlvolle diamanten hebbedingen kopen: van muismatten en sleutelhangers over notebooks en postkaarten tot coole sweaters.

Proeven van diamant: Bij een feestjaar horen uiteraard ook lekkernijen. Naar aanleiding van 570 jaar diamant in Antwerpen is er een exclusieve editie van de Antwerpse Handjes en worden diamanten pralines in een nieuw jasje gestopt.

>> Bekijk hier het volledige programma