Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Interieurstyling: 6 tips

Een interieur inrichten kan een hele klus zijn. Hoe pakt een professionele interieurstylist dat aan?


Op de beurs Maison & Objet in Parijs liepen we Sven Machtelinckx tegen het lijf. Hij is hoofd van de decoratieafdeling bij Flamant en dus de ideale man om wat tips bij te ontfutselen! Dit is het stappenplan van Sven:

  • Bepaal welke sfeer je wilt hebben: landelijk, stedelijk,… Hou daarbij ook rekening met de architectuur van de ruimte. Je kunt bij wijze van spreken van een fermette geen loft in Hollywoodstijl maken of andersom.
  • Kies het kleurenpalet waarmee je een moodboard maakt: Stel een collage samen van je favoriete verfkleuren, stoffen, materialen, enz…  Wij mixen nooit té veel kleuren. Er kunnen veel objecten in een interieur staan, maar om een zekere rust te behouden is mijn principe: drie kleuren en niet meer. Zo krijg je een mooi harmonisch geheel.
  • Bekijk nu de ruimte die je hebt: de oppervlakte dus, maar ook hoe je die logisch wilt indelen. Iedere ruimte heeft een ‘loop’ zoals ze zeggen. Je komt een plaats binnen, maar je wilt natuurlijk niet direct op een tafel lopen. Is er een haard, waar zitten de ramen en deuren, komt er een trap in uit, enz… Op basis daarvan begin je de ruimte in te vullen met de grote elementen zoals een salon. Wat kan je plaatsen: 1 zetel, 2 zetels,… Waarvoor zul je het salon gebruiken? Is het om mensen te ontvangen? Of is alleen om met het gezin tv te kijken. Dat zijn heel andere uitgangspunten.
  • Zorg ervoor dat de keuzes die je maakt aansluiten bij het moodboard waar je initieel mee begonnen bent. Deze ruimte bijvoorbeeld is opgebouwd rond eik, paars en zwart. Dat was van meet af aan het hoofdkleurenpalet. Als je hier rondkijkt zie je dat de meeste elementen daar naar refereren.
  • Eenmaal je de grotere stukken hebt, kun je verdergaan met de lampen en je keuze afstemmen naargelang het gebruik: Hebben we lees- of eerder sfeerlampen nodig. Lampenkappen geven altijd een instant warme aankleding.
  • Vervolgens kan je beginnen met de kleine decostukken. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag een whisky drinkt, dan zou ik voorstellen: kies voor mooie kristallen karaffen, glazen, plateaus en dergelijke meer. Ben je een fervent lezer dan zoeken we naar manieren om de boeken te verwerken in het interieur.

Waar het fout kan lopen volgens Sven Machtelinckx? “Dat je niet consequent bent met jezelf. Als je een sfeer wil creëren dan moet je binnen die sfeer blijven en niets proberen te forceren. Mensen hebben soms zoiets van: Ja maar, het is de kast van mijn grootmoeder, die móet er in. Die kast kan prachtig zijn maar misschien komt ze niet haar haar recht in het interieur. Dan zoek je beter een andere plaats waar dat wél het geval is. Probeer ze er niet willens nillens in te duwen.”

Bekijk hier ook de video van het interieuw.

Save

Save