Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Belgische mode geliefd, maar onvoldoende bekend

Ons land biedt een ruime keuze aan modemerken. Ook aan fashionlovers is er geen gebrek. Maar die twee vinden elkaar nog niet voldoende. Hoog tijd om onze vaderlandse labels in de kijker te zetten!


Dat is de missie van Creamoda, de Belgische modefederatie. Deze federatie steunt de Belgische fabrikanten en modemerken op allerlei vlakken zoals kwaliteit, veiligheid & duurzaamheid, sociale en juridische aangelegenheden,…

Creamoda liet onlangs een modeonderzoek uitvoeren bij 2.000 Belgen. Hoewel de Belg houdt van Belgische mode en aangeeft meer Belgisch te willen kopen, laat de kennis erover de wensen over. Met een gemiddelde score van 3 op 10 is er nog werk aan de winkel!

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX, blijkt ook dat mode een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van de Belg: die is duidelijk met mode bezig. En dat is meer en meer ook het geval bij mannen.  Meer dan de helft van de Belgen willen er áltijd tiptop uitzien. Tijdens het shoppen houdt de consument vooral rekening met de prijs, het comfort en de kwaliteit van de kleding.

Caroline Biss Hoogzomer 2017

De Belgische mode heeft nog een lange weg af te leggen qua bekendheid. 8 op 10 mensen geven toe dat ze het verschil niet kennen tussen Belgische en buitenlandse merken.

Maar er is duidelijk potentieel: de Belg geeft aan geïnteresseerd te zijn in Belgische mode en wil er meer over weten.

Hampton Bays X Elise Crombez FW17

“Met dit modeonderzoek willen we de Belgische mode een boost geven en meer visibiliteit creëren”, zegt Wendy Luyckx, communicatie-verantwoordelijke bij Creamoda. De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: de Belg wil de modemerken van eigen bodem beter leren kennen en wil meer Belgisch kopen. Maar daarvoor moeten we de consument nog meer informeren. Er zijn al diverse initiatieven, zoals ‘Ik Koop Belgisch’/’J’achète du Belge’, opgestart door Flanders DC in 2015. Zowel de stickeractie als de website zijn sterke manieren om de consument wegwijs te maken. Maar nog belangrijker en wat hier perfect op aansluit is in de winkel tonen wélke merken van eigen bodem zijn. Een Belgisch modelabel bijvoorbeeld zou daarbij kunnen helpen en een volgende stap zijn”.

Marie Méro Zomer 2017

Belfashionista

Uit het onderzoek komen ook verschillende types modeprofielen naar voor.

  • Ongeveer 25% van de Belgen kunnen we omschrijven als echte Belfashionista’s: zij houden van mode in het algemeen en Belgische mode in het bijzonder.
  • Ongeveer 15% is een internationale fashionista: geïnteresseerd in mode, maar minder geneigd om Belgisch te kopen. Ze laten zich meer inspireren door grote internationale sterren en merken.
  • Zo’n 40% is op modevlak eerder een gewoontedier. Ze worden niet warm of koud van mode en spelen op safe. Dus kiezen ze meestal voor wat ze kennen. Belgische mode is daarom vaak onbekend terrein.
  • Twintig procent van de  Belgen kunnen we bestempelen als een modeleek: mode zegt hen niets en ze hebben ook meestal niet de ambitie om dat te veranderen. Shoppen is eerder een opgave dan een leuke activiteit en gebeurt erg doelgericht.

NXI Zomer 2017

Online test

Om de Belgische mode verder te stimuleren lanceert Creamoda ism iVOX online een interactieve test. Aan de hand van diverse vragen ontdek je welk type fashionista je bent. Bovendien kan je ook een bon winnen van een Belgisch modemerk! Klik hier om deel te nemen.

Aan het modeonderzoek is ook een Belgisch defilé verbonden met bekende dames zoals Annelies Törös, Nele Somers, Virginie Claes en Kim Van Oncen. Binnenkort meer daarover in Tendens!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save