Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Tips & tricks van Angelo Dorny

Moestuinen hebben allang geen oubollig imago meer. Iedereen is volop bezig met een gezonde levensstijl. En wat is er nu gezonder dan groentjes uit je eigen moestuin?


Maar… hoe begin je daaraan? We vroegen het aan de jonge foodie en moestuinspecialist Angelo Dorny. Hij geeft ons enkele cruciale tips en tricks om zelf een moestuintje op te starten.

1. Verhoogde moestuinbakken

Nu is het de ideale periode om te beginnen aan je moestuintje. Je kan ofwel in volle grond aan de slag gaan, of in verhoogde moestuinbakken. Verhoogde moestuinbakken zijn net iets beter. Je kunt sneller van start gaan omdat de zon de grond sneller kan opwarmen. Je moet ook minder onkruid wieden. En het ziet er  ten slotte ook mooier uit natuurlijk.

T

2. Groenten voor beginners

Niet iedereen heeft groene vingers. Maak het jezelf daarom wat makkelijker en kies voor simpele groenten om te kweken. Makkelijke groenten voor beginners zijn radijsjes, erwten of sla. Sla is trouwens de perfecte groente om in kleine bakken of potten te kweken.

T

3. Zaaien is kinderspel

Je begint het zaaien met een zaaitray. Een zaaitrays  een plastic plaat waar er pluggen inzitten. Gebruik een potlood om in elke plug een gaatje te maken. Elk zaadje of plantje moet in een plug terechtkomen. Geef de zaadjes elke dag wat water, het zal anderhalve week duren voordat ze beginnen te kiemen. Eénmaal in de grond duurt het nog ongeveer twee maanden vooraleer je ze kan oogsten.

T

4. Neem de zaden in je handen

Als je begint met zaaien, doe de zaadjes best eerst in je hand. Zaai niet rechtstreeks uit het pakje, want dan zaai je ongecontroleerd. Dan neem je het risico dat de zaadjes wegwaaien. En zo zal je niet veel resultaat hebben…

T

5. Zaaigrond of potgrond?

Potgrond en zaaigrond zijn niet hetzelfde! Gebruik zaaigrond, want in potgrond zitten er meststoffen en in zaaigrond niet. Zaden kiemen het best in een neutrale omgeving, dus best geen potgrond gebruiken.

T

6. Gebruik geen gieter

Geef je geplante zaadjes altijd water met een plantenspuit. Met een gieter spoel je sommige zaden weg. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op deze manier zal je ook het snelst resultaat zien.

T

7. Burpee’s Golden

April is de ideale periode om bieten te zaaien. Ben je niet zo gek op bieten? Probeer eens de gele biet Burpee’s Golden. Rode bieten kunnen soms een typische aardesmaak hebben, maar deze goudgele bietjes hebben een lekkere zoete smaak. En ze zien er nog verrukkelijk uit ook!

T

Tendens Outdoor

Meer over moestuinen? Vier afleveringen lang neemt Angelo Dorny ons mee in de wondere wereld van outdoor living. Bekijk het hier.