Fashion Fit & Gezond Foodie Friday Tendens Smakelijk! Vrije tijd Wel in je vel Wonen

Interieurtips van een professional

Een mooi interieur hoeft niet per se duur te zijn. Met enkele slimme tips creëer je een wereld van verschil!


FESTAmsterdam_KG_Ray table_Monday_chair

Een gezellig nest willen we allemaal. Je bladert door magazines en pint erop los op Pinterest; ideeën en inspiratie genoeg! Maar toch ziet het er thuis nooit zo uit als op de plaatjes. Dat komt natuurlijk omdat er in jouw huis geleefd wordt, maar we weten vaak ook niet goed hoe je die leuke kussens, kandelaars en stoeltjes neer moet zetten voor het gewenste effect. Femke Furnée is oprichter van het Nederlandse interieurmerk FEST. Ze deelt haar professionele tips voor een picture perfect stulpje.

Accessoires: creëer groepjes met verschillende hoogtes, vormen en structuren binnen één kleurgroep.6a00d83451e8d469e201a73d90dfe0970d-700wi

Kandelaars, waxinelichthouders en vazen kunnen gegroepeerd een prachtig plaatje vormen. Kies voor één kleur en verschillende vormen of structuren. Of ga voor diverse tonen van een kleur om een dynamisch geheel te krijgen. Door in hoogte te variëren, ontstaat een krachtig resultaat.

Kussens: maak onverwachte combinaties

FESTAmsterdam_KG_Ipanema_LolaBlue

Dat een kussen het perfecte accessoires is om je bank op te spicen is een open deur, maar hoe maak je een uitgebalanceerde combinatie? Symmetrisch twee keer dezelfde print of kleur kan wat geforceerd overkomen. Werk in verschillende lagen ton sur ton. Of combineer meerdere materialen of structuren in dezelfde kleur. Ook prints die druk ogen, kunnen in de juiste samenstelling elkaar in balans brengen. Kies motieven die gerelateerd zijn aan elkaar in dezelfde kleursoorten, of prints die negatief van elkaar zijn.

Plaats de bank tegen een accentmuur, dan valt hij extra op

FESTAmsterdam_KG_Edge_leather_intAls je in je huis een accentmuur hebt in een uitgesproken kleur of met behang, dan is dat de aangewezen plek om je bank tegen te plaatsen. De bank, vaak wat neutraler van kleur, springt er dan mooi uit en wordt de centrale plaats in je woning.

Gouden regel: nodig uit tot conversatie

Uiteindelijk moet je interieur de basis vormen waarin jij je leven het beste kunt leven. Interactie met huisgenoten en gasten hoort daar zeker bij. Een gouden regel voor styling is dan ook: nodig uit tot conversatie. Creëer knusse hoekjes waar je tegenover elkaar kunt plaatsnemen en verbind de meubels met een kleed. Plaats de bank wel open naar de rest van de kamer, dat nodigt meer uit om plaats te nemen en levert een ruimtelijk en open gevoel op. Zo blijft de zithoek onderdeel van de kamer en wordt het geen afgesloten hoek.

Bloemen en planten brengen je interieur tot leven

FESTAmsterdam_KG_facetdrie

FESTAmsterdam_KG_beoKijk Pinterest er maar op na: geen plaatje is compleet zonder wat levend groen. Het kan je cactusverzameling zijn, wat hangplantjes in een hoek of een verse bos bloemen in een mooie vaas. Pas bloemen aan het seizoen aan. In de winter kies je voor takken met besjes of katjes; in de lente frist een kleurrijk veldboeket je interieur helemaal op en in de zomer doet een tropisch bananenenblad het leuk in een boeket.

TIP: voeg een beetje 7UP of Sprite toe aan het water. Het suiker en de zuren zorgen ervoor dat bloemen langer vers blijven.

Maak van bijzetters een dynamisch geheel

FESTAmsterdam_Cirque_FlorisHovers

Salon- en bijzettafels zijn handig om een kopje koffie of schaaltje zoutjes op te zetten, maar je kan ze ook beschouwen als extra tentoonstellingsruimte van zorgvuldig gesprokkelde accessoires en souvenirs. Mooie boeken, magazines, vaasjes en kandelaars; ze doen het bijzonder goed op een tafeltje in de zithoek. In plaats van een grote salontafel is het ook een idee om te kiezen voor een verzameling kleinere tafeltjes van verschillende hoogtes. Dit levert dynamiek en beweging op. Bovendien zijn kleine tafeltjes makkelijk te verplaatsen en multifunctioneel. Kies voor kleuren die contrasteren met de meubels zodat de tafeltjes er zeker uit springen.

Een gedekte tafel voor een warm welkom

FESTAmsterdam_KG_Ray_table_topJe tafel komt het mooist uit wanneer deze gedekt is en bovendien geeft het een warm en welkom gevoel. Laat je gasten zich direct thuis voelen door de tafel vast (deels) te dekken met mooie borden, glazen en een kan water. Kleurrijke groenten en fruit zijn niet alleen gezond, de natuurlijke kleurbommetjes voegen ook meteen een vrolijke noot toe.

Kleed de bank aan, de hele zithoek fleurt ervan op

FESTAmsterdam_KG_Edge_sofa_hocker_intEen plaid is niet alleen goed om je warm te houden, het is ook een mooimaker die voor een kleine make-over van je zithoek kan zorgen. Drapeer een plaid over de leuning van je bank en een beetje over de zitplaats. Dat laat zien dat er geleefd wordt in je huis en geeft een gevoel van warmte en gezelligheid. Creëer wat extra dynamiek door een kussen erbij te leggen in een aanleunende kleur of matchend patroon. Plaids en kussens zijn ideaal om je bank aan te kleden: je kunt snel wisselen en het effect is groot. De hele zithoek fleurt ervan op.

Het is goud en koper wat er blinkt

FESTAmsterdam_KG_CA-050051 Arp SL

Dat glimmende metalen als goud en koper ‘in’ zijn, is je vast niet ontgaan.. Dit lijkt een makkelijk toe te passen trend: met kleine accessoires zoals kandelaars, bloempotjes of schalen heb je al snel een glamorous touch toegevoegd. Maar één goud- of koperkleurig accessoire kan er wat verloren bij staan als je niet zo goed weet hoe je deze kunt combineren. De truc is om ze te combineren met minder uitgesproken producten in soortgelijke kleuren. Koper laat zich bijvoorbeeld heel goed matchen met poederige roze- en roodtinten, goud werkt goed samen met de trendkleur okergeel. Zo versterk je het effect van de trendmetallics in huis, maar voorkom je dat foute bling bling-effect.

Save